Vuksanović: Atak na Tomkića je prst u oko državi Crnoj Gori

Vuksanović je istakao da mu je Tomkić prije godinu prenio poruke sa kojima se svakodnevno suočavao, u kojima je pisalo da za njega nema mjesta u Beranama, jer je Hrvat
2199 pregleda 9 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Vuksanović, Foto: Filip Roganović

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI), Adrijan Vuksanović, apelovao je na sve državne institucije da stanu u odbranu Beranca Igora Tomkića i svih dobronamjernih ljudi u Crnoj Gori i “da se konačno stane na kraj sadržajima za koje smo mislili da smo ih ostavili u devedestim godinama”.

“Mi ovdje ne branimo samo Igora Tomkića, nego svakog čovjeka koji je ugrožen pred ruljom koja koristi mrak i slabosti drugih”, kazao je Vuksanović na konferenciji za medije koja je organizovana povodom najnovijeg ataka na Tomkića.

Tomkić je brutalno prebijen prije 11 dana, a prije dva dana mu je zapaljena prodavnica u naselju Dolac kraj Berana.

Odgovarajući na pitanje šta će poručiti koalicionim partnerima, s obzirom da institucije nijesu uspjele da zaštite Tomkića koji je žrtva uznemiravanja preko godinu ipo dana, Vuksanović je kazao da je zadovoljan hapšenjem nasilnika, ali ne i cjelokupnim dešavanjima.

“Smatram da je država jača od svakoga, samo ne onda kad ne želi da bude jača”, istakao je Vuksanović, dodajući da je sada vrijeme da se odlučnost koju su zvaničnici države juče saopštili, sada i pokaže na djelu.

Koalicionim partnerima će, kako je kazao, reći ono što ima za cilj zaštitu integriteta i egzistencije Tomkića.

On je istakao da mu je Tomkić prije godinu prenio poruke sa kojima se svakodnevno suočavao, u kojima je pisalo da za njega nema mjesta u Beranama, jer je Hrvat.

“Ako me pitate zašto je 40 godina živio mirno, pa sad ne živi, očigledno je da su oni koji imaju potencijal za agresiju i šovinizam osjetili da mogu da ih ispolje. ..Pomno ćemo pratiti sudski proces”, istakao je Vuksanović.

On je kazao da Tomkić ozbiljno razmišlja da napusti Berane:

“Želio bih da on ostane u Beranama, ali više nemam pravo da ga ubjeđujem u to...Za to treba institucije države Crne Gore da ga uvjere da je slobodan”.

Vuksanović je rekao da ga je, između ostalih, kontaktirao i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, koji je ponudio svu logističku i profesionalnu potporu, koja je potrebna za obnovu Tomkićeve prodavnice.

“Pomenuti atak je direktran prst u oko državi Crnoj Gori. Ovo nije samo atak na jednog dobrog čovjeka i njegove bližnje, već na sve multikulturalne, multnacionalne, mulftikonfesionalne vrijednosti Crne Gore koje smo branili i kojima se dičimo. Želim da vjerujemo da ćemo ih odbraniti”, kazao je Vuksanović.

On je kazao da ga raduje brza intervencija policije nakon Tomkićevog prebijanja, navodeći da sada očekuju da pravdi budu privedeni “oni koji su čekali dva sata iza ponoći da bi ispoljili svoju hrabrost i zapalili Tomkićevu imovinu”.

Vuksanović je uputio policiju da na društvenim mrežama pogledaju objave prijatelja onih koji su sada u zatvoru zbog prebijanja Tomkića, u kojima se vidi da potpuno opravdavaju takav čin i to smatraju savim prirodnim i opravdanim.

On je kazao da je generalno zadovoljan odnosom medija koji izvještavaju o slučaju Tomkić, navodeći da postoje i izuzeci koji su maltene navodili da je požar u prodavnici nastao zbog loših instalacija. Takve sumnje je, kako je kazao, otklonila inspekcija koja je utvrdila da to nije razlog nastanka požara.

Bonus video: