Vuksanović Dačiću: Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji uticaj nego desetostruko manje zajednice

"Odnos vlasti u Crnoj Gori nije u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore", kazao je Vuksanović Dačiću.
185 pregleda 22 komentar(a)
Ivica Dačić, Momčilo Vuksanović, Zoran Bingulac, Foto: Srpski nacionalni savjet
Ivica Dačić, Momčilo Vuksanović, Zoran Bingulac, Foto: Srpski nacionalni savjet
Ažurirano: 17.01.2018. 11:31h

Predstavnika Srba u Crnoj Gori nema u lokalnim i državnim institucijama – od mjesne zajednice do diplomatije, kazao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović prvom potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru inostranih poslova te zemlje Ivici Dačiću.

Vuksanović i Dačić su se sastali u prostorijama Ambasade Srbije u Podgorici, a kako je saopšteno iz Srpskog nacionalnog savjeta, Vuksanović je Dačića informisao o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je Vuksanović Dačića upoznao sa izuzetno složenim položajem srpskog naroda u Crnoj Gori,

"Odnos vlasti u Crnoj Gori nije u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore, bar kad se tiče odnosa aktuelne crnogorske vlasti prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori. Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama, zakonska rješenja se po pravilu mijenjaju na štetu srpskog naroda", kazao je Vuksanović Dačiću.

U saopštenju se dodaje da je Vuksanović ukazao na izuzetno težak položaj srpskih organizacija, naročito srpskih medija, koji su zbog zakonske regulative i promjene pravilnika o raspodjeli sredstava za zaštitu identiteta nacionalnih zajednica, dovedeni u poziciju potpunog prekida emitovanja programa Srpske radio-televizije, opstanka "Srpskih novina" i dalje produkcije Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta.

"Srpski nacionalni savjet je takođe sa istim problemom upoznao i druge institucije Republike Srbije, uz napomenu da Srbija kao država srpskog naroda ima pravo i obavezu da pomaže srpski narod u okruženju, i vodi računa o njegovom ravnopravnom tretmanu u državama regiona. Srpski nacionalni savjet, kao krovna institucija srpskog naroda, nema pristupa državnim institucijama u Crnoj Gori isve inicijative i zahtjevi ostaju bez odgovora, odnosno nije u prilici da predsjedniku Vlade i drugim institucijama u Crnoj Gori predoči konkretne probleme srpskog naroda", rekoa je Buksanović Dačiću.

Vuksanović se osvrnuo i na pomoć Vlade Srbije pri kupovini "Srpske kuće".

"Bez obzira na to što je srpskom narodu obezbijeđen kvalitetan prostor za Srpski kulturno-informativni centar, raspored korištenja još nije donesen, a srpske organizacije nemaju sredstava ni za preseljenje, a kamoli za organizovan rad", kazao je Vuksanović i povao insitucije Srbije da pomognu očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta dok Srba još ima na ovim prostorima.

Bonus video: