Vuksanović kritičare UO Fonda nazvao crnogorskim ustašama

Ne želeći da precizira ko su crnogorske ustaše, Vuksanović je optužio predstavnike Nove srpske demokratije da “napadaju svoj rod”
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 15:01h

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović optužio “organizacije i pojedince koji se finansiraju iz inostranstva” i koje “predvode crnogorske ustaše u saradnji sa razbijačima i izdajnicima srpske sabornosti” za “antisrpsku histeriju i izdaju političkih predstavnika Srba”.

Vuksanović je na taj način branio Odluku UO Fonda o raspodjeli 800.000 eura nacionalnim vijećima i srodnim NVO-ima, od čega je preko 300.000 dato dvijema organizacijama na čijem se čelu on nalazi.

Ne želeći da precizira ko su crnogorske ustaše, Vuksanović je na konferenciji koju je nazvao “Privilegija ili diskriminacija” optužio predstavnike Nove srpske demokratije zbog javnog iznošenja kritika na račun ovogodišnje raspodjele para, da “napadaju svoj rod”.

“Nekada vatreni zagovornici očuvanja srpskog identiteta prodali su interese srpskog naroda i okrenuli se građanskoj profilaciji računajući da će napadima na SNS sačuvati svoju poziciju... Udružena srpska ološ i crnogorske ustaše i dalje će napadati aktivnosti i rad SNS-a a on će se braniti isključivo konkretnom argumentacijom i realizacijom svojih projekata”, kazao je Vuksanović.

Ološi, superlativ od riječi loši

On, međutim, nije želio da odgovori na pitanje da li je svjestan da koristi govor mržnje koji je zakonski zabranjen, te da li na taj način “provocira” podnošenje novih krivičnih prijava, nakon što su jednu podnijeli Crnogorski komitet pravnika i NVO Građanska alijansa protiv svih članova UO Fonda zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Svakako nećemo razgovarati sa crnogorskim ustašama, a što se tiče ološi, to je superlativ od riječi loši”, objasnio je Vuksanović.

“Svakako nećemo razgovarati sa crnogorskim ustašama, a što se tiče ološi, to je superlativ od riječi loši”, objasnio je Vuksanović

Upitan da objasni zašto su članovi UO Fonda “solidarno donijeli odliku” da se gotovo pola miliona eura podijeli prema kriterijumu nacionalne zastupljenosti u odnosu na ukupni broj stanovnika, iako Zakon propisuje da se pare mogu dati samo projektima koji to zavrijeđuju svojim kvalitetom, te da li je svjestan da je prekršen zakon, Vuksanović je odgovorio kako je riječ o “nepristojnom pitanju”.

“Ipak ću odgovoriti. Ukoliko se izašlo u susret manjinskim nacionalnim zajednicama da oni solidarno dobiju pare, onda je nelogično da se diskriminiše najobespravljenija najveća nacionalna zajednica”, pojasnio je Vuksanović.

Ispunili zakonske obaveze

UO je, kako je kazao, donio pravilnik koji uvažava veličinu nacionalnih zajednica, a sve drugo “bilo je okrenuto protiv interesa srpskog naroda”.

“Jedan sam od 15 članova i nijesam sam mogao presudno da utičem da se donese takav pravilnik. Vama, i predstavnicima drugih medija I predstavnicima crnogorskih ustaša jednostavno smeta to što SNS funkcioniše”, dodao je Vuksanović.

Na konstataciju da se mijenjaju teze jer niko nije kazao da je on sam donio pravilnik, te da je iz tog razloga krivična prijava podnešena protiv svih članove UO Fonda, Vuksanović je kazao:

“Mi imamo najozbiljnije projekte. Svi ostali projekti su oni iza kojih ništa ne ostaje”

“Mi imamo najozbiljnije projekte. Svi ostali projekti su oni iza kojih ništa ne ostaje.”

“A, novac ne bi dobili da se nijesmo pojavili iznenada, kada to niko nije očekivao. Nijesmo pali sa neba, ispunili smo sve zakonske uslove i iskoristili ono što nam je dato”, objasnio je Vuksanović.

NOVA dobija mnogo više para

Kritike upućene na rad UO Fonda proteklih nedjelja on je nazvao paušalnim i neistinitim, uz tvrdnje da sve sve radi da bi se Srbi diskrminisali.

“Za razliku od SNS-a, tzv. politički predstvnici Srba su za isti vremenski period po informacijama skupštinske službe prihodovali iz Budžeta daleko više sredstava... Primjera radi, za isti period za koji je

SNS dobio 1.100.000 eura, Nova je prihodovala 1.782.000 eura ne računajući u tu sumu posebne donacije za predsjedničke, parlamentarne, lokalne izbore i održavanje Opštinskih odbora koje finansiraju lokalne uprave”, istakao je Vuksanović.

Raonić: Tužilaštvo je agilno, neka reaguje

Predsjednik GA Boris Raonić kazao je za “Vijesti” da pristaje da bude ustaša ukoliko to znači da je na “drugoj strani” u odnosu na Vuksanovića i njemu slične.

“Ne treba ga komentarisati, već to prepustiti njegovim saborcima i istomišljenicima iz UO Fonda, pogotovu poslanicima koji su pohvalili Izvještaj Fonda, rekli da je sve u redu i pokazali drskost prema onima koji su ih kritikovali”, istakao je Raonić.

On je poslanicima koji su u UO Fonda poželio da se “sada uhvate u kolo multietničko, kada su im već projekti monoetnički i segregacijski”.

“Neka nastave sa razvijanjem etničkog biznisa, od koga nemaju koristi njihovi sunarodnici, već samo oni. Na govor mržnje, neka reaguje tužilštvo, jer ono uvijek to radi kada god primijeti neko krivično djelo”, naglasio je Raonić.

Galerija

Bonus video: