Vuksanović od partijskih para častio svoju NVO

Poslanik HGI preusmjerio novac Nevladinoj organizaciji “Dux Croatorum”, na čijem je čelu upravo on
230 pregleda 20 komentar(a)
Adrijan Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Adrijan Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.07.2018. 19:12h

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, prošle godine je učestvovao u donošenju odluke da se novčanim sredstvima te partije, pomogne rad medija čiji je osnivač nevladina organizacija na čijem je čelu upravo Vuksanović.

To potvrđuje dokumentacija koju su “Vijesti” shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dobile od Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI). DRI je obavljajući redovnu godišnju reviziju finansijskog poslovanja HGI, utvrdila da je stranka na čijem je čelu ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, 2017. donacijom pomogla neimenovanu medijsku kuću.

“Vijesti” su od DRI tražile dokumentaciju o toj donaciji iz koje se ispostavilo da je donacija namijenjena Radio Duxu iz Tivta, mediju čiji je osnivač NVO Hrvatska krovna organizacija “Dux Croatorum” iz Tivta. Predsjednik te NVO je poslanik HGI Adrijan Vuksanović koji je ujedno i član Predsjedništva HGI. Novčana donacija Dux radiju u iznosu od 500 eura, data je odlukom Predsjedništva HGI na telefonskoj sjednici, na način da je ta suma izdvojena iz akontacije od 800 eura koju su stranački prvaci HGI već bili uzeli iz partijske kase, na ime službenog putovanja u Zagreb. Tu je krajem novembra prošle godine, održana svečana donatorska večera u organizaciji Družbe „Braće Hrvatskog zmaja“, a koja je za cilj imala “sakupljanje novca za nabavku studijske, prijenosne i odašiljačke opreme za radijsku postaju hrvatske manjine u Croj Gori – Radio Dux Tivat”.

Na telefonskoj sjednici Predsjedništva HGI održanoj 15.novembra donesena je odluka da se “zbog zakašnjelog saznanja o potrebi donacije od podignute akontacije od 800 eura za putovanje u Zagreb, izdvoji za donaciju projekat Radio Dux Tivat (nabavka uređaja – studijske, prijensne i odašiljačke opreme) 500 eura, a preostalih 300 eura vrati na račun HGI”. Odluku koju su donijeli članovi Predsjedništva među kojima je i čelnik osinivača Radio Duxa, NVO “Dux Croatorum” Adrijan Vuksanović, potpisala je predsjednica HGI Marija Vučinović. HGI se inače, isključivo finansira iz državne i kase lokalnih samouprava u Kotoru gdje ta partija ima svoje odbornike, pa je po tom osniovu HGI lani inkasirala ukupno oko 150.000 eura. Od toga je najviše novca, skoro 40 hiljada eura, HGI lani potrošio na plaćanje naknada stranačkim funkcionerima, prvenstveno članovima Predsjedništva partije.

Vuksanović kao i ostali članovi Predsjedništva po tom osnovu od HGI dobijaju 250 eura mjesečno, a predsjednica Vučinović 300 eura mjesečno.

Izdaje opštinsku imovinu koju je dobio besplatno

Vuksanoviću ovo nije prvi slučaj u kojem kao partijski funkcioner donosi odluku kojom se državni novac preko stranačke kase prebacuje na račun medija čiji je osnivač njegova NVO, niti da posredstvom svog službenog položaja za pribavlja materijalnu korist za NVO koju vodi. Poslanik HGI je u martu prošle godine, kao odbornik u SO Tivat, svojim odlučujućim 17. glasom, doprinio usvajanju odluke lokalnog parlamenta da se NVO “Dux Croatorumu” na pet godina besplatno ustupi na korišćenje gradska imovina - zgrada Doma kulture u Donjoj Lastvi. U prostorijama tog Doma je smješten i Radio Dux, a dio te zgrade Vuksanovićeva NVO uz novčanu nadoknadu, rentira trećim licima. Po naknadno iskazanom tumačenju Agencije za sprečavanje korupcije, ovakvo glasanje javnog funkcionera Vuksanovića da se državna (opštinska) imovina besplatno ustupi NVO kojoj je Vuksanović na čelu, navodno nije bio sukob interesa i kršenje Zakona o sprečavanju korupcije. Vuksanović je i jedinstveni slučaj javnog funkcionera jedne države koji istovremeno učestvuje u kreiranju dijela politike Vlade druge države. On je, naime, poslanik Skupštine Crne Gore i predsjendik njenog Odbora za evropske integracije, a istovremeno je i član Savjeta Vlade Hrvatske za odnose sa Hrvatima van Hrvatske.

Bonus video: