Vuksanović poklekao tokom noći: Čime su ga Vučinović i Deković ubijedili da kaže "da"?

Vuksanović se na sjednici Predsjedništva HGI izjasnio protiv usvajanja zakona, a njegovo mišljenje dijelili su i članovi Predsjedništva Ilija Janović i Ljiljana Velić
75 pregleda 40 komentar(a)
Zvonimir Deković, Marija Vučinović, Adrijan Vuksanović, Foto: HGI
Zvonimir Deković, Marija Vučinović, Adrijan Vuksanović, Foto: HGI
Ažurirano: 01.10.2017. 09:51h

Više nezvaničnih izvora "Vijesti" tvrdi da je poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, čijim je odlučujučim glasom juče usvojen kontroverzni Zakon o prostornom planiranju i uređenju prostora, poklekao tokom noći uoči glasanja i u to su ga ubijedili predsjednica HGI i ministarka u Vladi Marija Vučinović i njen prvi saradnik u HGI Zvonimir Deković.

Vuksanović se i preksinoć na sjednici Predsjedništva HGI izjasnio protiv usvajanja ovog zakona, a njegovo mišljenje dijelili su i članovi Predsjedništva Ilija Janović i Ljiljana Velić.

Njih dvoje su predsjednici opštinskih odbora HGI u Tivtu i Kotoru, koji su oba već ranije odbacili predlog zakona koji maltene ukida svaku nadležnost opština u domenu planiranja i gazdovanja sopsvenim prostorom. Pored Vučinovičke i Dekovića, za usvajanje zakona na sjednici Predsjedništva HGI glasao je i član tog tijela Josip Gržetić, dok je Ljerka Dragičević bila uzdržana.

Vuksanović je juče "Vijestima" kazao da su prethodne noći u partiji dugo razgovarali o Zakonu, da su nastavili i juče ujutru i da je krajnja odluka bila da se podrži Zakon.

"Ipak smo saglasni da je mogućnost da lokalne samouprave utiču na donošenje urbanističkih projekata i da tako opštine mogu planirati svoj prostor, što je jedan vid jačanja lokalnih samouprava u odnosu na prethodni tekst, koji je bio centralistički", kazao je Vuksanović.

Ishod glasanja 3-3-1 bio je takav da je Vuksanović na jučerašnjoj sjednici parlamenta trebalo da u najmanju ruku bude uzrdržan, ili da ne glasa o zakonu koji nije mogao proći bez njegovog dizanja ruke. Zato su svi u toj partiji bili iznenađeni kada su juče ujutru čuli da će podržati zakon.

Naš sagovornik je nagovijestio da će ovakav iznenadni obrt situacije i preuzimanje na pleća HGI tereta nekoga ko je odlučujuće uticao na usvajanje zakona što ima toliko puno protivnika i izazova nezadovoljstvo javnosti, definitivno uticati i na buduća interna političlka dešavanja u toj stranci.

Bonus video: