Vuksanović Stanković i Kemp: Potrebna potpuna depolitizacija institucija

"Poznat je stav SDP oko tehničke Vlade kao najboljeg modela implementacije i kontrole izbornog procesa", navela je Vukanović Stanković
1923 pregleda 8 komentar(a)
Vuksanović Stanković i Kemp, Foto: SDP
Vuksanović Stanković i Kemp, Foto: SDP

Suština reformi izbornog zakonodavstva nije samo u izmjenama postojećeg izbornog zakona već i potpunoj depolitizaciji institucija na koje je posebno ukazao Izvještaj Evropske komisije, ocijenile su predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i ambasadorka Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) saopšteno je da se Vuksanović Stanković danas sastala sa Kemp sa kojom je razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

"Sagovornice su se saglasile da se suština reformi izbornog zakonodavstva ne ogleda samo u izmjenama postojećeg izbornog zakona već i potpunoj depolitizaciji institucija na koje je posebno ukazao Izvještaj Evropske komisije, prije svega Radio Televizije Crne Gore, Državne izborne Komisije i Agencije za spriječavanje korupcije", kaže se u saopštenju SDP-a.

Navodi se da je Vuksanović Stanković upoznala ambasadorku sa svojom inicijativom za poziv liderima opozicionih partija u cilju definisanja zajedničke platforme za razgovore sa predstavnicima vlasti oko uslova za fer i slobodne izbore.

Vuksanović Stanković naglasila je da je neophodno, kroz unutaropozicioni dijalog onih subjekata koji su iskazali spremnost za rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, doprinijeti većoj ozbiljnosti i konstruktivnosti posebno imajući u vidu važan politički trenutak i procese koji slijede.

SDP je, kako je kazala, spreman za dijalog kako oko reformi zakonodavstva tako i pitanja modela implementacije eventualno dogovorenih rješenja, što je ključni aspekt u kreiranju demokratskog izbornog ambijenta, jer je adekvatna primjena i kontrola izbornog procesa suštinsko pitanje kojem treba da se posvete svi politički akteri.

"Poznat je stav SDP oko tehničke Vlade kao najboljeg modela implementacije i kontrole izbornog procesa", navela je Vukanović Stanković.

Navodi se da su se sagovornice saglasile da je imajući u vidu važnost političkih procesa koji slijede neophodno da svi politički subjekti i njihovi lideri budu na visini potrebne odgovornosti.

Bonus video: