Vuksanović Stanković: Moramo se baviti građanima a ne partijskim kalkulacijama

Nije moja ambicija da okupljam opoziciju, ne interesuje me ni ko je veći i bolji opozicionar, ko je kako radio u prošlosti, ne interesuje me priča o izdajnicima. Interesuje me budućnost, a ne prošlost, rekla je predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković u intervjuu povodom sastanka koji je inicirala
6906 pregleda 59 komentar(a)
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković pozvala je kolege na ozbiljan pristup stvaranju demokratskog izbornog ambijenta i izrazila očekivanje da će oni preskočiti partijske kalkulacije.

Termin razgovora još nije preciziran a bio je planiran za naredna dva dana. Ona je rekla i da će se SDP baviti životnim pitanjima, poručivši Ministarstvu zdravlja da ne može zabraniti slobodu izbora mladim ljudima, budućim ljekarima, jer se Crna Gora zalaže za evropske vrijednosti.

Da li je preciziran termin sastanka na koji ste pozvali kolege iz opozicije?

Dala sam predloge kolegama za 3. ili 5. septembar, a u direktnoj komunikaciji ostala otvorena za bilo koji termin koji bi eventualno više odgovarao predsjednicima partija. Bila sam slobodna da sugerišem da je važno da lideri partija pošalju zajedničku poruku sa tog sastanka. Smatram da nema ništa važnije u ovom političkom momentu od razgovora na temu definisanja izbornih uslova i zajedničke strategije u susret mogućem nastavku rada u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Voljela bih da kao politička zajednica radimo svi zajedno da bismo došli do uslova koji bi bili fer i demokratski u susret izborima. Potrebno je mnogo više ozbiljnosti i posvećenosti ukoliko želimo da građanima ulijemo povjerenje da radimo u javnom, a ne u privatnim ili samo partijskim interesima. Da se ne bavimo jedni drugima, često kontaminirajući javni prostor, već da se bavimo problemima građana. Ne vidim logičniji i ispravniji put od dijaloga, a prirodno je da se prvo, barem minimalno, međusobno usaglasimo i na temelju tako usaglašenih stavova započnemo razgovore sa vlašću.

Da li su svi potvrdili dolazak, šta je sa Demokratama koji nisu javno rekli da će doći?

Razgovarala sam sa gospodinom Lekićem, Abazovićem, Jokovićem, i poslanicima Rudovićem i Damjanovićem.

Odgovor Demokrata još nijesam dobila. Dugo sam telefonom razgovarala i sa kolegom Bečićem i bio je vrlo koristan razgovor. Drago mi je da smo uspostavili komunikaciju i pored određenih razlika u mišljenjima. Izuzimajući javno iznijeti legitiman stav SNP-a, očekujem prisustvo svih ostalih koji će učestvovati u radu Odbora ili su javno iskazali podršku inicijativi i dijalogu.

Nije vrijeme za bilo kakve partijske kalkulacije ili izbjegavanje odgovornosti, nego za ozbiljan pristup i vrijedan rad u stvaranju ambijenta za slobodne i fer izbore.

Da li smatrate da možete da okupite opoziciju oko cilja koji ste naveli u pozivu, ima li u zajedničkom djelovanju mjesta za DF? Kada će se opozicija okrenuti cilju koji bi trebalo da bude zajednički, smjena vlasti koja je jedina nepromijenjena u regionu umjesto što se bave međusobnim obračunima i nacionalnim identitetom?

Stupanjem na funkciju predsjednice SDP naglasila sam da me ne interesuju nekorisne, često djetinjaste, rasprave i prepucavanja, već konkretna djela i rezultati. Cilj svih u Crnoj Gori mora biti, prije svega, rad u interesu građana ove zemlje. Ne interesuje me ni ko je veći i bolji opozicionar, ko je kako radio u prošlosti, ne interesuje me priča o izdajnicima u opoziciji i onim navodno pravovjernim. Ono što mene i SDP interesuje je kako da zajedno, sve napredne snage ove zemlje, mijenjamo ovakvo stanje i gradimo Crnu Goru kao građansku, nezavisnu, multietničku zajednicu koja pripada ujedinjenoj Evropi. Interesuje me budućnost, a ne prošlost.

Nije moja ambicija bila da okupljam opoziciju. Bilo bi to pretenciozno i već viđeno. Predložila sam razgovor na konkretnu temu, koja je aktuelna, važna, onima koji su javno saopštili da žele da učestvuju u radu skupštinskog Odbora. Vjerujem i da ukupna javnost dijeli moje mišljenje da se političari biraju da razgovaraju, rješavaju probleme i ostvaruju vidljive rezultate.

Da li imate plan kako ćete povećati podršku SDP-u, koji je posljednih godina pretrpio politički lom?

Politiku doživljavam kao rad u opštem interesu. Da građani to prepoznaju pokazali su na predsjedničkim izborima kada su meni kao kandidatu SDP-a dali podršku sa 8,2 odsto ili skoro 30000 glasova.

U fokusu mog političkog djelovanja biće običan građanin. Onaj koji teško živi od svoga rada. Onaj koji osjeća nepravdu u ovom društvu, osjeća veliko raslojavanje i vidi puno onih privilegovanih pojedinaca i grupa koji žive dobro na račun malih plata službenika, prosvjetnih radnika, ljekara i mnogih drugih. Ovom društvu je potrebno više pravde kao temelja svake stabilne i prosperitetne države.

Krajem septembra krećemo u kampanju. Želimo se susresti sa što je moguće više naših građana. Ja sam i u predsjedničkoj kampanji obišla svaki kraj Crne Gore. Profesionalno sam ostvarena, profesor sam na Pravnom fakultetu i želim da se posvetim izgradnji pravednijeg i boljeg društva. Danas umjesto da gledamo kako da zadržimo mlade ljekare da ne idu iz zemlje, Ministartvo zdravlja želi buduće studente medicine ucjenama da zadrži u zemlji. Dođe vam da zaplačete koje neznanje vlada u pojedinim ministarstvima. Hoćete u Evropu i na zajedničko tržište, a želite da zabranite slobodu kretanja i izbora. Mladi se zadržavaju građenjem boljeg demokratskog i ekonomskog ambijenta, a ne zabranama. SDP će biti posvećen temama koje su značajne za život svakog građanina. Treba li podsjećati da 70 posto zaposlenih primaju zarade manje od 250 eura, treba li podsjećati kolika je nezaposlenost, kolike su penzije. Jedino SDP koji brine o građanima i bavi se njihovim realnim problemima zaslužuje podršku građana.

Da li ćete pokušati da animirate dio neangažovanih intelektualaca, biših kadrova SDP-a po kojima je ona bila prepoznata po svojoj antiratnoj i avangardnoj politici u bliskoj prošlosti?

SDP je kako ste i naveli uvijek bio otvoren za nepartijske kadrove - stručne i kvalitetne ljude i takvim pojedincima smo uvijek nastojali da damo šansu. Kako u periodu kada smo vršili vlast tako i danas. Crna Gora je mala zajednica i naš zadatak kao odgovornih političara je da integrišemo sav stručni potencijal i da ga iskoristimo za dobro cjelokupne države. Vjerujem da je to jedan od razloga zbog čega SDP i traje tako dugo na političkoj sceni. Usudila bih se reći da smo, ni u jednom trenutku ne sporeći i naše mnoge greške u ove tri decenije, ipak u krupnim strateškim pitanjima donosili ispravne odluke i procjene.

Da li SDP ima podršku EU i uticajnih ambasada, poput SAD? Šta oni misle o opozicionom insistiranju na tehničkoj vladi i mogućnosti bojkota parlamentarnih izbora?

Vjerujem da nije potrebno posebno podsjećati da je SDP prva partija sa ovih prostora koja se integrisala u brojne progresivne međunarodne političke asocjacije. Vodeći takvu dosljednu politiku zavrijedili smo taj respekt i poziciju uvažavanja naših stavova, čak i onda kada u nekom trenutku imamo i nešto drugačije stavove od naših partnera. Uz uvažavanje naših međunarodnih prijatelja, ipak, bih rekla da prije svega kao politička zajednica i kao društvo moramo prije svega učiniti sve da sami sebi pomognemo. Moramo shvatiti da smo najbliži jedni drugima, da živimo tu jedni pored drugih, da samo zajedno možemo graditi Crnu Goru kao evropsku državu. Tek tada će i pomoć sa strane imati puni smisao i efekat.

U svim svojim međunarodnim razgovorima ponavljam da je tehnička vlada jedini optimalan okvir kontrole izbornog procesa i izgradnje međusobnog političkog povjerenja. Ne želim da govorim u kategorijama bojkota jer sam uvjerena u superiornost rješenja za koja se zalažemo. DPS se obavezao na razgovor o tehničkoj vladi i oni tu obavezu, uz brojne druge, a tiču se oslobađanja institucija koje ključno utiču na izborni proces, neće moći izbjeći. Na predstavnicima vlasti je mnogo veća odgovornost. Vjerujem da će se postići dogovor i oko izborne reforme i oko modela tehničke vlade koja će pratiti implementaciju dogovorenog.

Nije rješenje mijenjati Ustav, već da budemo odgovorni

Kolika je odgovornost parlamenta zbog toga što još nisu izabrana četiri člana Sudskog savjeta a na konkurs za VDT se niko nije prijavio? Kako će biti riješen problem dvotrećinske podrške u parlamentu, sve više se priča o potrebi promjene Ustava?

Vlast ne želi da parlament bude mjesto suštinskog dijaloga o ključnim problemima i izazovima našeg društva. Kontrolna uloga gotovo da i ne postoji. Brojne zakonske inicijative SDP-a minimalnoj zaradi, ukidanju kriznog poreza, smanjenju doprinosa za zdravstveno osiguranje i mnogih drugih koje se tiču standarda i statusa građana redom se odbijaju.

Vlast mora da shvati da je na njoj najveća odgovornost. Verbalno iskazivanje spremnosti za dijalog, a suštinski opstruiranje tog dijaloga urušava krhke demokratske temelje. Mora se mijenjati ukupan ambijent, moramo pokazati mnogo snažniju volju za dijalogom oko svih ovih pitanja kako bismo pokazali da sazrijevamo kao društvo. U svemu tome svoju odgovornot ima i opozicija.

Vjerujem da ukoliko počnemo da postepeno izgrađujemo, makar, minimalno povjerenje oko aktuelnog pitanja izbornog sistema, da ćemo tada stvoriti dobru osnovu da i ova druga krupna pitanja regularnog institucionalnog funkcionisanja rješavamo na efikasan način. Nema potrebe za izmjenom Ustava. On je predvidio rješenja koja podrazumijevaju odgovornu vlast i odgovornu opoziciju. Mi moramo dokazati da to jesmo.

Krivokapić će pomagati razvoju partije i države

Kakav je uticaj bivšeg predsjednika u SDP-u?

Prilikom preuzimanja liderske pozicije u partiji zahvalila sam se doskorašnjem predsjedniku Krivokapiću na brojnim velikim dostignućima koji su ostvareni u prethodnom periodu. Kazala sam na Kongresu – velika zahvalnost jednoj generaciji političara koji su ostvarili neke kapitalne istorijske rezultate, ali i da je vrijeme da se okrenemo izazovima novog vremena.

SDP je demokratska partija koja je i na ovom primjeru pokazala kako treba da se odvija jedan prirodan i normalan proces kadrovske obnove. Svemu tome je gospodin Krivokapić dao punu podršku i on će svojim znanjem i iskustvom doprinositi daljem razvoju i SDP-a i države.

Bonus video: