Vuksanović Stanković: Nadležni organi da utvrde do kraja istinu u odnosu na mog supruga

Komentarišući posljednje afere, ona je rekla da ne smije biti pošteđenih, bez obzira da li se oni koji se pominju nalaze na rukovodećimi funkcijama i pozicijama
6287 pregleda 15 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) trebalo da ostane u parlamentu.

"Izmještanje izbora iz okvira parlamenta u izvršnu vlast je za neke demokratske zemlje", rekla je Vuksanović Stanković u intervjuu Radiju Crne Gore.

Komentarišući posljednje afere, ona je rekla da ne smije biti pošteđenih, bez obzira da li se oni koji se pominju nalaze na rukovodećimi funkcijama i pozicijama.

Ona je rekla da je već izrazila svoj stav u vezi s posljednjim aferama, kada je na protestu u Podgorici podržala zahtjeve za ostavkama čelnih ljudi, među kojima je i njen suprug Ivica Stanković.

"Jasno odvajam privatni život od političkog djelovanja. Odlično znam istinu u odnosu na mog supruga, ali ostavljam nadležnim državnim organima da utvrde istinu do kraja kako bi građani dobili odgovore koji ih zanimaju", rekla je Vuksanović Stanković za Radio Crne Gore.

Ona smatra da povećanje plate prosvjetnim radnicima od devet odsto nije dovoljno, čak ni u konačnom iznosu od 12 odsto 2021.

Ona je kazalda da podržava i povećanje plata zdravstvenim radnicima, jer nas u budućnosti neće imati ko liječiti.

Kazala je i da su Aerodromi Crne Gore važan su državni resurs koji, kako kaže, dok je SDP bio u vlasti, nijesu mogli biti otuđeni.

"Cilj je da profit od aerodroma, umjesto što bi pripao građanima, pripadne privilegovanim investitorima. Tražila sam da se na skupštini otvori ovo pitanje i da parlament donese zaključke, kako bi vlada spriječila otuđenje", rekla je Vuksanović Stanković.

Vlast mora da shvati da ogromno nepovjerenje postoji zbog brojnih afera

Predsjednica SDP je kazala da je usvajanje izbornih zakona složen posao i podsjetila da SDP nije podržao prolongiranje roka za rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

"Da bi imali izbore u skladu s demokratskim standardima, onda vlast mora da shvati da ogromno nepovjerenje postoji zbog brojnih afera vlasti. Snimak nije razriješen, imamo aferu Koverta. DPS ne pokazuje spremnost da pokaže osnovni princip političke odgovornosti", rekla je Vuksanović Stanković za Radio Crne Gore.

Govoreći o učešću na izborima ako ne bude tehničke vlade, Vuksanović Stanković je rekla da još nijesu o tome raspravljali na partijskim organima, ali da SDP uvijek daje prednost dijalogu.

U tehničkoj vladi bi trebalo da učestvuju svi koji bi trebalo da obezbijede fer izbore

Pedsjednica SDP je rekla da se izgubila kultura dijaloga.

"Nije da te kulture nije bilo kad smo usvajali ustavne izmjene, da se vratimo i na 1999. kad smo donijeli svi zajedno Rezoluciju o miru. Neću sada reći hoćemo ili nećemo izaći na izbore. Mi hoćemo dijalog", rekla je Vuksanović Stanković.

Ona vjeruje da do dijaloga mora doći, ukoliko je svim partijama važan interes građana: "Sada ne želim govorim o stvarima koje su sada suprotne interesima građanima".

U slučaju formiranja tehničke vlade, Vuksanović-Stanković kaže da bi u njoj trebalo da učestvuju svi koji bi trebalo da obezbijede fer izbore.

"Niko nema luksuz da stoji sa strane i smišlja izgovore zašto neće da bude mehanizam kontrole. Svi se borimo za fer izbore, a ne da budemo u vladi s DPS-om", istakla je ona.

Kad je riječ o opozicionom nejedinstvu, Vuksanović Stanković kaže da opozicija, bez obzira na sve nesuglasice, može biti jedinstvena u zahtjevu za slobodne izbore.

"Da je bilo manje svađa, DPS bi danas bio pod većim pritiskom za fer izbore", uvjerena je liderka SDP-a.

Komentarišući najavu DF-a o protestima, Vuksanović-Stanković je rekla da ne razmišljaju u tom pravcu, navodeći da ni bojkot nije opcija.

Bonus video: