Vuksanović Stanković: Premalo nas je da bi razbijali građansko jedinstvo i da bi se poprijeko gledali

"Građani Crne Gore žele da žive u slozi, zajedništvu i ambijentu međusobnog uvažavanja koje je ovih dana na ispitu zbog želje grupica ekstremista da se sukobljavamo zbog različitosti koji postoje u svakom normalnom društvu"
6774 pregleda 26 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: SDP
Vuksanović Stanković, Foto: SDP

Snažno osuđujemo sve incidente koji su se desili u proteklih par dana u Crnoj Gori i pozivamo sve građane da svoje legitimne stavove iskazuju na civilizovan i dostojanstven način, a sve političke i društvene aktere da se uzdrže od neodmjerenih poruka i da svojim djelovanjem pospješuju kulturu dijaloga, saopštila je danas Draginja Vuksanović Stanković, predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP).

"Građani Crne Gore žele da žive u slozi, zajedništvu i ambijentu međusobnog uvažavanja koje je ovih dana na ispitu zbog želje grupica ekstremista da se sukobljavamo zbog različitosti koji postoje u svakom normalnom društvu. Zbog toga što se nijesmo nagledali dobra kad je vladalo jednoumlje bilo koje vrste, ja, a sigurna sam i većina građana naše zemlje, na vjerske, nacionalne, političke, i svake druge različitosti gledamo kao na bogatstvo Crne Gore - nešto što nas čini jedinistvenim na svijetu", istakla je Vuksanović Stanković.

Ona de dodala da je građane Crne Gore najčvršće i najbolje uvezivala zajednička nevolja, kad su pokazivali da su kadri da svoje razlike stave po strani zbog velike opasnosti.

"Sazrelo je vrijeme da se ujedinimo oko dobra, oko poruka mira i tolerancije koje ovih dana i možemo da čujemo od mnogih društvenih aktera, a da sve legitimne razlike rješavamo dijalogom, kako i priliči svakom demokratskom društvu. Na svima nama je odgovornost da te poruke suživota i međusobnog uvažavanja budu jače od poziva na obračun, prebrojavanja "naših" i "njihovih", udaranja u nacionalne bubnjeve i mržnje prema komšijama. Premalo nas je da bi razbijali građansko jedinstvo i da bi se poprijeko gledali, a kao društvo ćemo najveću štetu imati ako ova kriza posluži kao glavni razlog odlaska mladih ljudi, koji žele da žive u uređenom i tolerentnom društvu. Ukoliko nam škole budu prazne, ukoliko u našem društvu bude sve manje pravde i solidarnosti neće biti bitno da li su pobijedili "naši" ili "njihovi", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da zbog svega ovoga, još jednom, pozivaju sve u Crnoj Gori da ne doprinose širenju podjela, izazivanju incidenata ili promovisanju mržnje.

"Puno je više onoga što nas sve zajedno u Crnoj Gori ujedinjuje, nego što nas dijeli. Budimo složni i štitimo pravo svakog našeg prijatelja, komšije i sugrađanina na različito mišljenje", zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: