Vuksanović: Svi moraju raditi za fer izbore

DF neće učestvovati u radu Odbora jer u Skupštini nisu prihvaćeni njihovi predlozi da tim tijelom predsjedava neko iz Fronta, te da se na sjednicama "pročešljaju" biračke spiskove...
76 pregleda 8 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.09.2015. 19:39h

U radnoj grupi koja je radila na zakonu o finansiranju političkih subjekata sve partije su se zalagale za formiranje Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona i sve partije u parlamentu treba da učestvuju u njegovom radu.

To je kazala poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović komentarišući najavu Demokratskog fronta (DF) da neće učestvovati u radu tog tijela za čije je formiranje usvojena odluka na plenumu.

"Ne želeći da se moja izjava protumači kao miješanje u odluke druge partije, smatram da bi bilo dobro da svaka politička partija koja participira u parlamentu ima svog člana u ovom odboru. Koliko se sjećam, svi smo se u radnoj grupi koja je radila na zakonu o finansiranju političkih subjekata zalagali za formiranje tog odbora ko će predsjedavati istim. Vjerujem da će svi oni koji budu učestvovali u radu odgovorno obavljati tu funkciju zastupajući, prije svega, interese građana, a sa ciljem održavanja legalnih i legitimnih izbora koji su osnova za demokratske procese koji državu treba da vode u EU" rekla je Vuksanovićeva za "Vijesti".

Administrativni odbor danas će raspravljati o sastavu Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona. Demokratska partije socijalista (DPS) predložila je da tu partiju predstavljaju isti poslanici koji su bili dio radne grupe koja je pisala sve izborne zakone. DPS će tako u odboru koji će pratiti sprovođenje izbornih zakona predstavljati Milutin Simović, Predrag Sekulić, Miodrag Vuković i Mevludin Nuhodžić. SDP je predložio Draginju Vuksanović, Socijalisitička narodna partija (SNP) Danijelu Marković. Pozitivnu će predstavljati Azra Jasavić. Predstavnike u tom radnom tijelu imaće i manjinske partije, Bošnjačka stranka je predložila Sulja Mustafića.

Bošnjak: Nećemo učestvovati jer će šef odbora da bude iz vlasti

DF neće učestvovati u radu Odbora jer u Skupštini nisu prihvaćeni njihovi predlozi da tim tijelom predsjedava neko iz Fronta, te da se na sjednicama "pročešljaju" biračke spiskove, odnosno da se u odluku o formiranju odbora uvrste stavovi OEBS-a koji je ukazao da u Crnoj Gori ne postoji mehanizam brisanja iz biračkog spiska.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak rekla je "Vijestima" da je odluka usvojena sa predlogom da predsjednik Odbora bude iz vlasti, ali uz mogućnost dogovora da se to promijeni.

"Mi mislimo da tu neće biti dogovora i nećemo da se upecamo na to" rekla je Bošnjak .

Bonus video: