Vuksanović: Usaglasiti odnos države prema srpskom narodu

Vuksanović ocjenjuje da su za srpski narod u Crnoj Gori prestala da važe osnovna ustavna opredjeljenja
1712 pregleda 1 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović, pozvao je najznačajnije institucije Crne Gore i Srbije da predlože i usaglase odnos crnogorske države prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

Vuksanović ocjenjuje da su za srpski narod u Crnoj Gori prestala da važe osnovna ustavna opredjeljenja - sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

"To se jasno ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika", navodi se u saopštenju.

To se odnosi i na, kako je kazao Vuksanović, upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

"Takav odnos izaziva nepovjerenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, uz stalne provokacije državne vlasti, kojima se pokušava u što kraćem roku sprovesti što veći animozitet između navodno ravnopravnih nacionalnih zajednica", stoji u reagovanju.

Vuksanović ocjenjuje da ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja namjeru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepovjerenja između Srbije i Crne Gore.

"Strategija politike vlasti u Crnoj Gori je da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze", rekako je on.

Vuksanović je pozvao najznačajnije institucije Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

"Insistiranje državnih institucija Crne Gore na nelogičnom zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj", kazao je Vuksanović.

Bonus video: