Vuksanović uzela Šukoviću kancelariju

Dragoljub Bulatović kaže da je Šuković neovlašćeno koristio kancelariju i nije je napustio ni nakon dopisa Vuksanovićeve, ali da će GB imati uslove za rad
139 pregleda 19 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.08.2015. 18:10h

Predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović formirala je komisiju čiji je zadatak da, kako piše u rješenju, "preuzeme kancelariju broj 17, koju neovlašteno koristi Mile Šuković, bivši predjednik SO".

Šuković je aktuelni predsjednik Grupe birača (GB), koji su bili koalicioni partneri u vlasti Demokratskoj partiji socijalista (DPS), a sada su opozicija. Prostorije, koje su nekada bile kabinet predjednika SO, u kancelariji broj 17, Šuković je koristio do sada kao prostorije opštinskog odbora GB. Sve je to bio uzrok verbalnih konflikata i tenzija, u holu zgrade Opštine gdje 70 dana štrajkuju zaposleni.

Pred zgradom opštine zato je juče bilo nekoliko pripadnika policije sa službenim vozilom.

U rješenju koje je potpisala Vuksanovićeva, a kojim je dala zadatak komisiji da "kancelariju vrati svojoj namjeni“, navodi se i da je u 18. jula uputila obavještenje Šukoviću da zahtjevom da napusti te prostorije u roku od sedam dana, što on nije učinio.

Članovi komisije su u ponedjeljak poslije podne, nakon što su skinuli bravu, ušli u kancelariju broj 17 i napravili popis inventara. Iako su juče tvrdili da ih ne zanima što se dešava sa kancelarijom, neki od štrajkača su neformalno optužili izvršnu vlast da su, mimo zakona, "obili prostorije u trenutku kad niko od onih koji ih koriste nije bio u njima".

Postavljanje nove brave na vratima te prostorije juče su, prema nezvaničnim informacijama, odbili da obave iz izvšrne službe Komunalne policije, a kako je "Vijestima" ispričalo nekoliko očevidaca, to nije želio da učini nijedan majstor, kojeg su iz lokalne uprave angažaovali za to.

Majstor, koji inače nije zaposlen u Opštini, je od postavljanja nove brave na vratima Šukovićeve kancelarije odustao kada je saznao o kojim je prostorijama riječ i nakon što su je porazgovarao sa nekolicinom štrajkača.

Iz GB su juče saopštili novinarima da su u "neovlaštenom upadu u njihove prostorije obavijestili policiju“. Oni tvrde da imaju rješenje da kao politički subjekt koriste te prostorije, koje su dostavili i policiji.

Zahtijevaju da im se kao i svim ostalim odborničkim klubovima obezbijede uslovi za rad. Posebno su ogorčeni što je, kako tvrde, "obijanje vrata njihove kancelarije obavljeno u poslijepodnevnim satima, kada su prostorije bile prazne". Rješenje na osnovu kojeg je komisija to učinila, tvrde, nijesu dobili.

Grupi birača će biti obezbijeđeni uslovi za rad, u skladu sa zakonom, kazao je savjetnik u skupštinskoj službi i jedan od članova komisije, čiji je zadatak da kancelariji broj 17. "vrati namjeni" Dragoljub Bulatović.

"Nije riječ o upadu, već sprovođenju zakona. Kako legitimna vlast imamo pravo i da raspolažemo imovinom, te je u skladu sa tim i ova aktivnost. Šuković je duži period neovlašteno koristio te prostorije i nije reagovao na pisani zahtjev predsjednice da sam oslobodi kancelarije. GB će se naravno, možda i u toku današnjeg dana, obezbijediti prostorije za rad, ukoliko u podnesu zahtjev“, rekao je Bulatović.

Na pitanje "Vijesti" zbog čega je komisaja ušla u kancelarije tek oko 15 sati i 30 minuta, kada su bile prazne i zaključane, Bulatović je kazao da su do tada "svi iz izvršne službe Komunalne policije bili na terenu, pa nije bilo moguće to prije učiniti".

Štrajkači neće ometati građane

Štrajkači su juče bili u nešto većem broju nego inače. Sve to, kako kažu, prema odluci, koju su donijeli početkom mjeseca, a koja podrazumijeva i radikalizaciju i štrajka.

"Niko nam iz izvšne vlasti niko do dana današnjega nije odgvorio ima li ili nema kredita, kad će plata, jednostavno nas ignorišu. Jutros smo predsjednicu Vuksanović pitali kad će plate, nije nam odgovorila. Kada je izašla iz kancelarije kazala nam je da uklonimo stolice i klupe na kojima sjedimo iz hola Opštine, inače će nam zabraniti da se okupljamo. Rekao sam da to nećemo učiniti", rekao je predsjednik štrajkačkog odbora zaposlenih u lokalnoj upravi Dragoljub Bukilić.

On je, kako kaže, predsjednici kazao da njegova porodica i on ne mogu više izdražati bez novca, te da mu jedino preostaje "da donese benzin i da se ispred njenog kabineta zapali".

Bukilić je kazao da će od juče spriječiti da bilo koja delegacija uđe u kabinet predsjednice Opštine, ali da građanima neće onemogućavati da završavaju svoje poslove u lokalnoj upravi. On je kazao da će, štrajkači, najvjerovatnije spriječiti održavanje sjednice SO 28. avgusta.

Bonus video: