Vulin kritikovao odluku Crne Gore, a sada se zahvaljuje zemljama u KFOR-u

"Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nisu i one koje su izašle i one koje će ući zaslužuju našu zahvalnost"
7913 pregleda 13 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/DS
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/DS
Ažurirano: 16.01.2019. 17:25h

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio se zemaljama članicama NATO na očuvanju mira na Kosovu, iako je prethodno u više navrata kritikovao odluku Crne Gore da se priključi misiji KFOR-a, ocjenjujući je neprijateljskom.

"Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nisu i one koje su izašle i one koje će ući zaslužuju našu zahvalnost. Mi imamo svoje nesuglasice sa KFOR-om, ali smo uvijek svjesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružna sila u skladu sa Rezolucijom 1244. Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dan Rezolucijom 1244, da obezbijedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru Kosova", kazao je u utorak veče Vulin.

Crna Gora poslala je prošle godine dva oficira u misiju KFOR.

Odluka Podgorice izazvala je negativne reakcije zvaničnog Beograda.

Vulin je prošle godine tražio da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju i jer će, smatra on, time ugroziti odnose s njom kao i stabilnost Balkana.

"Jer ako to budu uradili (poslali oficire), sigurno neće pomoći ni dijalogu (Srbija-Kosovo), sigurno neće pomoći stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći poboljšavanju odnosa (Crne Gore) sa državom Srbijom", kazao je on u februaru prošle godine.

Bonus video: