Za crnogorskog lobistu je hapšenje Sanadera greška

Iskreno govoreći, ja ne bih procesuirao Sanadera. Blisko smo sarađivali. Svi su znali koliko je HDZ problematična stranka
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 07:29h

Iako je cijela međunarodna zajednica pozdravila hrvatske napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, američki lobista Brus Džekson, koji je na platnom spisku i Vlade Crne Gore, smatra da nije trebalo hapsiti Iva Sanadera.

Džekson, kojeg Crna Gora već godinama plaća novcem poreskih obveznika da lobira za ulazak u NATO, kazao je da je "kriminalizacija prve generacije tranzicionih političara greška".

Kako prenose hrvatski mediji, Džekson koji je američki republikanski lobista i bivši pripadnik obavještajne službe, smatra da bez Sanadera Hrvatska ne bi bila u NATO-u, ni na pragu ulaska u EU, te da je njegovo procesuiranje greška.

U svom obraćanju na Radiju Slobodna Evropa, Džekson je istakao da je kriminalizacija prve generacije tranzicionih političara ''greška'' te da zasluge bivšeg premijera Sanadera za Hrvatsku daleko nadmašuju zloupotrebe za koje je optužen.

“Iskreno govoreći, ja ne bih procesuirao Sanadera. Blisko smo sarađivali. Svi su znali koliko je HDZ problematična stranka. Ona je bila čistija na vrhu, zahvaljujući Sanaderu, nego na nižim nivoima”, objasnio je lobista kojega ''ne vrijeđa činjenica što mnogi u Hrvatskoj dio novca zarade 'sa strane'''. On smatra da takav pestup “nije grijeh”.

Ovaj uticajni republikanac trenutno je na čelu Projekta za demokracije u tranziciji, sa sjedištem u Vašingtonu, koji zagovara ekspanziju NATO-a i euroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana i Turske, a prethodno je radio u investicijskoj banci Lehman Brothers. Jedan je od vodećih lobista u širenju NATO-a na zemlje srednje i istočne Europe, a učestvovao je i u okupljanju evropske ''koalicije voljnih'' u potpori za američki napad na Irak.

Hrvatski mediji komentarišu da bi Džeksonove najnovije izjave o Sanaderu i Hrvatskoj trebalo shvatiti kao “mišljenje određenih republikanskih krugova”, a nikako ne kao mišljenje aktualne demokratske administracije SAD.

Hrvatski mediji komentarišu da bi Džeksonove najnovije izjave o Sanaderu i Hrvatskoj trebalo shvatiti kao “mišljenje određenih republikanskih krugova”, a nikako ne kao mišljenje aktualne demokratske administracije SAD

U izvještaju američkog Ministarstva pravde koji se odnosi na Crnu Goru u dijelu “priroda usluga” stoji da je MVPEI angažovao te lobiste za “politički konsalting u SAD”. Njihov posao je da se sastaju sa zvaničnicima američke administracije u vezi sa “interesom Crne Gore da postane članica NATO-a”, ali i crnogorskim aktivnostima u okviru Američko-jadranske povelje (A5).

Kad je u posjeti Crnoj Gori, Džekson se redovno sastaje sa najvišim državnim zvaničnicima, šefovima vladajućih stranaka, redovan je gost provladnih medija.

Bonus video: