Za izbore spremne četiri opštine

Na današnjoj sjednici učestvovali su predstavnici Zajednice opština i Ministarstva unutrašnjih poslova
0 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2015. 20:31h

Za izbore su u ovomo momentu spremne samo četiri od 23 crnogorske opštine i to Andrijevica, Šavnik, Plužine i Žabljak, dok u Kolašinu nije urađeno ništa kako bi se stekli uslovi za izborno nadmetanje, poručeno je danas nakon sjednice Radne grupe parlamentarnog dijaloga.

Na današnjoj sjednici učestvovali su predstavnici Zajednice opština i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predstavnik URA Neđeljko Rudović kazao je da su samo četiri opštine donijele neophodne odluke o određivanju granica naselja, imenovanju ulica i trgova kako bi se mogao formirati birački spisak po biračkim mjestima što je obaveza iz zakona. “Najnoviji primjeri iz opština nam pokazuju da bi u slučaju postizanja dogovora oko uslova za održavanje prvih slobodnih izbora jedna opština nesprovođenjem ove odluke o imenovanju ulica mogla da dogovor dovede u pitanje. Mi sumnjamo da vladjuća koalicija želi da dodatno iscrpljuje građane Crne Gore i opstruira organizovanje izbora, sumnjamo da je cilj da se izbori održe što je kasnije moguće, u septembru ili oktobru, umjesto što prije jer je to uslov za prevazilaženje političke i ekonomsko-socijalne krize” rekao je Rudović novinarima.

Kopredsjedavajići Radne grupe iz DPS-a, Milutin Simović, kazao je da opština Kolašin kasni, kako u određivanju naziva naselja, granica naselja, tako i u formiranju Opštinske izborne komisije. Radna grupa je opštinama dala rok da kraja janura donesu sve neophodne akte kako bi se omogućilo održavanje izbora. Upitan da li to znači da će Crna Gora u februaru biti spremna za izbore, Simović je rekao da svi rade da tako bude. “To ne zavisi od naših dobrih ideja i namjera, u procesu učestvuju manje-više svi politički subjekti, mnoštvo državnih institucija i lokalne samouprave” rekao je Simović.

Funkcioner Demokratske Crne Gore Neven Gošović kazao je da određeni broj opština trenutno usklađuje odluke koje su neophodne, i da je među tim opštinama i Tivat gdje će lokalni izbori biti održani u martu.

Bonus video: