Za malu državu poput Crne Gore posebno značajno članstvo u NATO

Navodi se da su švedski parlamentarci bili zainteresovani i za pristup Ministarstva pitanju rodne ravnopravnosti, kao i za to kako će buduće članstvo u Alijansi uticati na ukupne promjene u zemlji
13 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 01.06.2016. 19:13h

Za malu državu poput Crne Gore posebno je značajno članstvo u velikim i uticajnim savezima, poput NATO-a, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Bojan Šarkić na sastanku sa delegacijom Odbora za Alijansu parlamenta Švedske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, švedski paralmentarci pokazali su veliko interesovanje za proces crnogorskih evroatlantskih integracija - od podrške crnogorskog javnog mnjenja članstvu u NATO i zakonske regulative u oblasti odbrane koju je trebalo prilagoditi novim standardima.

Navodi se da su švedski parlamentarci bili zainteresovani i za pristup Ministarstva pitanju rodne ravnopravnosti, kao i za to kako će buduće članstvo u Alijansi uticati na ukupne promjene u zemlji.

U saopštenju se kaže da je Šarkić goste iz Švedske informisao o svim važnim aspektima reforme sistema odbrane Crne Gore, posebno stavljajući akcenat na saradnju sa partnerima, kao i na značaj koji Ministarstvo posvećuje obrazovanju novih generacija oficirskog kadra koji se školuje na inostranim vojnim akademijama.

“On je istakao učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u Avganistanu, kao bitan segment dostizanja pune interoperabilnosti, zaključujući da je za Crnu Goru, kao malu zemlju, od posebnog značaja članstvo u velikim i uticajnim savezima, kakav je Alijansa”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: