Za NATO spremno 28 odsto vojnika

Tokom prošle godine čitav sastav Tima za protivminska dejstva Kopnene vojske osposobljen je za EOR odnosno izviđanje, lociranje, identifikaciju i uništavanje eksplozivnih naprava na licu mjesta, dok su četiri njegova pripadnika u BiH završila obuku za uništavanje svih vidova konvencionalne municije i stekli su zvanja EOD tehničara po NATO standardima
133 pregleda 11 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Vojska Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2016. 19:29h

Vojska Crne Gore nastavila je sa realizacijom više takozvanih partnerskih ciljeva iz programa približavanja države NATO-u i usvajanja standarda Alijanse u svim oblastima značajnim za funkcionisanje oružanih snaga.

Prema izvještaju Ministarstva odbrane (MO), lani su crnogorski vojnici učestvovali na 19 međunarodnih vojnih vježbi sa pripadnicima oružanih snaga zemalja NATO, a koje su, osim u Crnoj Gori, održane u Njemačkoj, Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Sloveniji. Pored štabnog osoblja, na tim vježbama učestvovale su i vojne jedinice ranga odjeljenja ili voda.

Tako je jedan vod iz sastava 1. pješadijske čete lani učestvovao u vježbi „Combined Resolve V“ u Hohenfelsu u Njemačkoj, sa ciljem održavanja i provjere stečenih borbenih sposobnosti te čete, inače prve jedinice VCG koja je 2014. zvanično proglašena sposobnom za borbeno sadejstvo sa jedinicama vojski zemalja NATO.

Lani je nastavljen i proces obuke pripadnika VCG prije njihovog eventualnog upućivanja u međunarodne vojne misije i operacije u inostranstvu.

Do sada je prema izvještajima MO, 28 odsto svih pripadnika VCG završilo tu vrstu obuke i osposobilo se za učešće u misijama vođenim od strane NATO.

Tokom prošle godine čitav sastav Tima za protivminska dejstva Kopnene vojske osposobljen je za EOR odnosno izviđanje, lociranje, identifikaciju i uništavanje eksplozivnih naprava na licu mjesta, dok su četiri njegova pripadnika u BiH završila obuku za uništavanje svih vidova konvencionalne municije i stekli su zvanja EOD tehničara po NATO standardima.

U sklopu implementacije partnerskog cilja “Maritime Situational Awareness”, nastavljeno je unapređenje sistema za elektronski nadzor mora uvezivanjem ranije postavljenih dugometnih i osmatračkih radara kratkog dometa na Mavrijanu i Obostniku, a mobilni radarski sistem unaprijeđen je posebnim modulom za precizno praćenje i ciljeva male odrazne površine.

Završena je izgradnja pasivne optičke infrastrukture na vojnim objektima Obostnik, Crni rt i Mavrijan čime je obezbijeđen prenos podataka sa tih lokacija prema Mornaričkom operativnom centru u Baru. Nakon završene obuke u NATO mornaričkom centru na Kritu u Grčkoj, takozvani Bording tim Mornarice VCG sertifikovan je kao sposoban za izvođenje bording operacija po NATO standardima, odnosno ukrcaja na trgovačke i druge brodove radi njihove kontrole u eventualnim operacijama pomorske blokade.

Nastavljena je obuka i opremanje modernom specijalnom opremom mornaričkog Protivminskog ronilačkog tima, kao i osposobljavanje pripadnika MCG u rukovanju radio-uređajima održavanju pomorskih, mornaričkih i NATO taktičkih komunikacija.

Iako zastarjeli, helikopteri tipa “gazela” predstavljaju problem, piloti Vazduhoplovstva VCG lani su nastavili sa letačkom obukom kao i posebnim obučavanjem za pripremu i izvođenje operacija po NATO standardima. Naši instruktori na vojnom aerodromu Golubovci lani su vršili i obuku kolega iz Makedonije za instruktore letjenja na helikopterima, a sa kolegama iz njemačke vojske, naši piloti radli su zajedničku teorijsku obuku za letjenje noću sa naočarima za noćno osmatranje.

U okviru inicijative za Balkanski regionalni pristup nadzora i kontrole i vazdušnog prostora (BRAAD), i partnerskog cilja nazvanog „Vazdušni nadzor i uvezivanje sa NATINADS“, lani je građevinski adaptiran objekat na aerodromu Golubovci u kojem će se smjestiti budući vazdušni operativni centar VCG i nabavljena je potrebna informatičko-komunikaciona oprema.

NATO je odobrio razmjenu podataka o situaciji u vazdušnom prostoru (ASDE) između Crne Gore, Hrvatske i NATO savezničke komande za Evropu u Monsu. Osim opreme za razmjenu podataka sa Hrvatskom, za ASDE projekat MO je lani nabavilo i dio opreme za razmjenu podataka sa civilnom Kontrolom letjenja za Crne Gore i Srbije –SMATSA. U Hrvatskoj je izvršena je obuka naših kadrova za rad na radarskim konzolama koje prikazuju uvezane podatke sa AEGIS radarskih sistema za kontrolu vazdušnog prostora.

Planiraju kupovinu srednjih višenamjenskih helikoptera

Iz MO potvrđeno je da će ove godine pokušati da riješe jedan od prioriteta za oružane snage – nabavku novih srednjih višenamjenskih helikoptera.

„Planirano je raspisivanje tendera za nabavku dva srednja multifunkcionalna transportna helikoptera. Planirano je da se nabavka realizuje kroz višegodišnji kredit, te su budžetom odbrane za 2016. godinu predviđena potrebna sredstva”, kazali su „Vijestima“ u resoru ministarke Milice Pejanović.

Prije godinu dana nezvanično se kao najizglednija varijanta rješavanja ovog problema, pominjala mogućnost nabavke dva polovna helikoptera tipa „Sikorsky UH-60 Black Hawk“ iz SAD. U MO se za sada ne žele izjašnjavati da li su ostali pri odluci da nabave američke ili neki drugi tip helikoptera.

„Izrađena je stručna studija po ovom pitanju, izvršene su konsultacije i razmjena iskustava sa više partnera i izvršeno je ispitivanje tržišta. U toku je priprema tenderske dokumentacije, a tek nakon što interresorna komisija sprovede tender i izabere najpovoljniju ponudu, znaće se tip helikoptera i tačni finansijski uslovi, o čemu će javnost biti detaljno obaviještena“, poručili su iz MO.

Bonus video: