Za održavanje PS OEBS-a Krivokapić će od Vlade dobiti 150.000 eura

"Troškove održavanja konferencije, pored Skupštine Crne Gore, snosiće Vlada Crne Gore, OSCE PA, kao i zemlje učesnice"
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: TV Vijesti
Ranko Krivokapić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 12.10.2013. 16:47h

Crnogorska vlada će za održavanje trodnevnog jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a u Budvi izdvojiti dio sredstava, u iznosu od 150 hiljada eura.

To se navodi u informaciji o obezbjeđivanju sredstava za organizovanje tog skupa, čiji je domačin predsjednik crnogorskog parlamenta i PS OEBS-a Ranko Krivokapić, a koju je prekjuče usvojila Vlada.

“Vijesti” su tim povodom kontaktirale i parlament, u kojem nijesu precizno odgovorili koliko će se novca potrošiti za organizovanje događaja za koji se prijavilo oko 400 učesnika iz 57 zemalja.

U odgovoru skupštinske službe za odnose s javnošću se navodi:

“Troškove održavanja konferencije, pored Skupštine Crne Gore, snosiće Vlada Crne Gore, OSCE PA, kao i zemlje učesnice. S obzirom da je organizacija jednog od najvećih skupova u Crnoj Gori u toku, još ne možemo saopštiti precizne podatke o troškovima”.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade piše da se priprema za organizovanje jesenjeg zasijedanja PS OEBS-a generalni sekretar Skupštine Damir Davidović 30. septembra obratio Ministarstvu finansija.

“Imajući u vidu da sredstva za ove namjene nijesu planirana Zakonom o budžetu za 2013. godinu u okviru potrošačke jedinice Skupštine Crne Gore, s obzirom da je sama organizacija dogovorena u aprilu tekuće godine, predloženo je da se sredstva odobre iz tekuće budžetske rezerve, čime bi se obezbijedila nesmetana i uspješna organizacija PS OEBS-a”, kaže se u Vladinoj informaciji.

Ministarstvo finansija je, kako je navedeno, imajući u vidu da su sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2013. godinu u okviru tekuće budžetske rezerve već utrošena, predložilo da se odobri preusmjeravanje sredstava u iznosu od 150 hiljada tako što bi za taj iznos umanjili program namijenjen za kamate nerezidentima.

Osim Krivokapića, na skupu će govoriti i premijer Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Tokom zasijedanja su planirani i susreti Krivokapića sa bivšim predsjednicima PS OEBS-a, kao i sastanak šefa parlamenta sa delegacijom Mongolije.

Predviđeno je da na skupu govore i predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Žan Klod Minjon, direktorom odjeljenja za transnacionalne prijetnje Aleksejom Liženkovom, visoki komesar za nacionalne manjine Astrid Tors, Roza Aknazarova iz Generalnog komiteta za ekonomske poslove, nauku, tehnologiju i životnu sredinu i izvjestilac Generalnog komiteta za demokratiju i ljudska prava Gordana Čomić.

Jesenje zasijedanje PS OEBS, koja je najveća parlamentarna skupština na svijetu, biće posvećeno temama kao što su uloga OEBS-a u promociji zaštite ljudskih prava, terorizam i transnacionalne prijetnje, bezbjednosni efekti ekonomske krize, integracija različitih društava.

Bonus video: