Za prostorije 436 hiljada eura

Za zakup poslovnih prostorija u zgradi NATO-a predviđeno 235.000 eura, a za njihovo opremanje 101.000 eura
3 komentar(a)
NATO, Foto: Teamnett.ro
NATO, Foto: Teamnett.ro
Ažurirano: 06.01.2017. 08:23h

Crna Gora je za zakup i opremanje poslovnih prostorija u centrali NATO izdvojila 436 hiljada eura, tvrde u Ministarstvu odbrane. U resoru koji vodi Predrag Bošković navode da su u budžetu za 2017. godinu predviđeni troškovi koji se očekuju ulaskom Crne Gore u NATO.

“Budžetom za 2017. godinu, za aktivnosti i obaveze Crne Gore predviđena su sredstva po osnovu članstva i saradnje u NATO. Predviđena budžetska sredstva po osnovu kontribucije za članstvo u NATO iznose 320.000 eura, za aktivnosti po osnovu obuke, vježbi, usavršavanja i bilateralnih sastanaka iznose 118.952 eura, za zakup poslovnih prostorija u zgradi NATO-a 235.000 eura i za opremanje poslovnih prostorija u zgradi NATO 101.000 eura”, tvrde u ministarstvu.

Crna Gora trebalo bi i zvanično da postane članica NATO-a, nakon što sve članice alijanse ratifikuju Protokol o pristupanju. Bošković je nedavno rekao da je Protokol o pristupanju do sada ratifikovalo 18 država i završilo kompletne procedure, dvije države su to uradile u parlamentu dok su SAD, Francuska i Holandija pokrenule procedure. Bošković je kazao da bi SAD, koje su tu odluku odložile nakon smjene administracije, trebalo da ratifikuju Protokol u prva tri mjeseca ove godine.

U Ministarstvu odbrane ističu da Crna Gora sticanjem statusa NATO članice, preuzima sva prava i obaveze, te sudjeluje u kreiranju i izvršenju godišnjeg budžeta alijanse. “Ministarstvo odbrane se odgovorno odnosi prema predstojećim obavezama koje proističu iz članstva Crne Gore u NATO koje, očekivano, imaju i finansijske implikacije”, navode u ministatstvu.

Svaka članica NATO odlučuje o visini odbrambenog budžeta, iako postoji dogovor da će težiti ka dostizanju dva odsto GDP-a. Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp smatra da najveća članica treba manje da izdvaja za funkcionisanje alijanse kao i da ne treba dalje širiti NATO.

U Ministastvu odbrane smatraju da su budžetska izdvajanja za članstvo u NATO-u investicija u budućnost zemlje, navodeći da ona garantuju veću ekonomsku isplativost i višestruke benefite, kroz korišćenje brojnih fondova i razvojnih programa u različitim oblastima, koji su dostupni isključivo NATO članicama.

Bonus video: