Za putovanja po Crnoj Gori poslanici potrošili 388.000 eura

Među „najskupljim“ poslanicima u smislu nadoknade dnevnica i putnih troškova su Dobrica Šljivančanin, Husnija Šabović i Dragoslav Šćekić
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 18:32h

Crnogorska Skupština je u prošloj godini potrošila oko 388 hiljada eura za službena putovanja u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centra za građasko obrazovanje (CGO) i ocijenjeno da bi trebalo preispitati visinu naknade za putne troškove poslanika u zemlji.

CGO sprovodi dva projekta u okviru potprograma te organizacije, čiji je specifični cilj utvrđivanje iznosa koji se troše na javne nabavke i ugovorene usluge u Crnoj Gori, zakonitosti ili nezakonitosti sprovedenih postupaka, identifikovanje mogućih privilegovanih korisnika ili neracionalnosti u samom trošenju sredstava.

Iz CGO smatraju da su zanimljivi podaci koji se odnose na troškove službenih putovanja, a za koje je ukupno potrošeno oko 724 hiljade eura u prošloj godini.

„Posebno imajući u vidu činjenicu da su poslanici sami više potrošili za ovu svrhu u Crnoj Gori nego što su ti troškovi bili ukupno za poslanike, kao i stručno osoblje, za sva putovanja u inostranstvo“, saopštili su iz te organizacije.

Crna Gora, kako se dodaje, spada u jednu od najmanjih evropskih zemalja i u njoj ne postoje ni avionske linije između gradova što bi moglo uticati na visinu ovih troškova.

„Tako je za službena putovanja u zemlji Skupština Crne Gore tokom 2011. godine utrošila 388,24 hiljade eura, iznos se odnosi na nadoknade za dnevnice, noćenja i putne troškove poslanika/ca u Crnoj Gori, a za potrebe učestvovanja na plenarnim zasjedanjima Skupštine i sjednicama radnih tijela, i drugih vezanih aktivnosti“, kaže se u izvještaju CGO.

Ko je najviše trošio?

Od tog iznosa, kako je saopšteno, za noćenje u hotelima utrošeno je 34,73 hiljade eura, od čega za noćenja i dnevne boravke poslanika u podgoričkim hotelima Crna Gora i Siti /City/ 28,1 hiljada eura.

Pet poslanika koji su imali najviše hotelske troškove u Podgorici su:

  • Radojica Živković iz Nove srpske demokratije (NOVA) sa 5,07 hiljada eura
  • Amer Halilović iz Bošnjačke stranke sa 3,98 hiljada
  • Veselin Bakić iz Socijalističke narodne partije (SNP) sa 3,28 hiljade eura
  • Novica Stanić iz NOVA sa 3,2 hiljade
  • Kemal Purišić iz Bošnjačke stranke (BS) sa 3,05 hiljada eura

TV Vijesti, Ana Manojlović

Na osnovu podataka koje je CGO dobio, među „najskupljim“ poslanicima u smislu nadoknade dnevnica i putnih troškova u zemlji, a koji imaju prijavljeno boravište van Podgorice, su Dobrica Šljivančanin iz SNP-a, koji je po tom osnovu dobio 13,17 hiljada eura, Husnija Šabović iz DPS-a sa 11, 9 hiljada, zatim Dragoslav Šćekić iz SNP-a sa nadoknadama od oko 10,75 hiljada eura.

CGO navodi da je poslanicima DPS-a isplaćeno 112,3 hiljade eura za dnevnice i putne troškove u zemlji

CGO navodi da je poslanicima DPS-a isplaćeno 112,3 hiljade eura za dnevnice i putne troškove u zemlji. Poslanicima SNP-a isplaćeno je 88, 14 hiljada, NOVE 35,4 hiljade, a poslanici SDP-a dobili su 21,7 hiljada eura.

„Poslanici koji, prema informacijama CGO-a, nikada nijesu primili novac za dnevnice i putne troškove u zemlji tokom 2011.godine su Radivoje Nikčević, Milutin Simović, Željko Šturanović i Miodrag Vuković iz DPS-a, Ranko Krivokapić, Rifat Rastoder i Mićo Orlandić iz SDP-a“, navodi se u izvještaju.

Stan umjesto hotela

Iz CGO pojašnjavaju da, pored mogućnosti da koriste hotelske usluge koje Skupština nadoknađuje, poslanici koji imaju prijavljeno boravište van Podgorice mogu iznajmiti stan u Podgorici čiji zakup im Skupština nadoknađuje do mjesečnog iznosa od 330 eura.

„Po saznanjima CGO-a jedini poslanik koji se opredijelio za tu opciju je Suljo Mustafić iz BS, što ga čini najštedljivijim putnikom-poslanikom, u okviru ovih parametara“, kaže se u izvještaju.

Najviše troškova, od poslanika, za službena putovanja u inostranstvu za prošlu godinu, koji su pokriveni skupštinskim budžetom imali su:

  • Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić – 18,33 hiljade eura
  • Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije 14,61 hiljada
  • Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista (DPS) 11,5 hiljada
  • Valentina Radulović-Šćepanović iz DPS 6,97 hiljada eura
  • Branko Radulović iz Pokreta za promjene (PzP) 6,28 hiljada eura

Za dnevnice, noćenja i prevoz za službena putovanja u inostranstvu za prošlu godinu DPS-u je uplaćeno 58,85 hiljada eura, Socijaldemokratskoj partiji 40,47 hiljada, SNP-u 38,26 hiljada, Novoj 19,33 hiljade eura, PzP-u 10,06 hiljadam Klubu albanskih poslanika 3,5 hiljada i BS-u 2,86 hiljada eura.

Koča Pavlović prvi na listi najskupljih u smislu naknade troškova za korišćenje privatnog automobila

U izvještaju se navodi da među poslanicima koji imaju prijavljeno mjesto boravka u Podgorici, pet najskupljih u smislu naknade troškova za korišćenje privatnog automobila u Podgorici i Cetinju, kao i za dnevnice za sjednice na Cetinju su:

  • Koča Pavlović iz PzP – 1,74 hiljade eura
  • Mevludin Nuhodžić iz DPS – 1,73 hiljade
  • Obrad Stanišić (DPS) – 1,62 hiljade
  • Emilo Labudović iz Nove – 1,48 hiljada
  • Miodrag Vuletić iz DPS – 1,38 hiljada eura

Preispitati visinu naknade za putne troškove

Damir Nikočević iz CGO kazao je da je razumljivo i opravdano da se poslanicima i zaposlenim u Skupštini Crne Gore obezbijede sva potrebna sredstva za rad, što uključuje i različite oblike nadoknada za troškove koji proističu tokom obavljanja poslaničke i profesionalne funkcije.

„No, CGO cijeni da bi se u tome svi budžetski korisnici, a posebno narodni zastupnici trebali odnositi izuzetno odgovorno, posebno imajući u vidu ekonomsku krizu i ukupna ograničenja Budžeta Crne Gore. U tom kontekstu, trebalo bi preispitati visinu naknade za putne troškove poslanika u zemlji, jer se ona čini, u ovim okolnostima, nesrazmjerno visokom stvarnim troškovima“, naveo je on.

Pojeli tone ribe, za cvijeće i tepihe preko 100 hiljada >>>

Galerija

Bonus video: