Za ruganje NATO kazna 10.000 eura

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose
64 pregleda 0 komentar(a)
paljenje zastave NATO, Foto: Boris Pejović
paljenje zastave NATO, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2017. 05:34h

Onaj ko se ubuduće javno naruga NATO-u, mogao bi biti kažnjen do 10.000 eura.

To je predviđeno članom 200 Krivičnog zakonika (KZ) “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije”. U tom članu se navodi da će od tri do 10.000 biti kažnjen onaj “ko javno izloži poruzi

Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član”. Crna Gora je u ponedjeljak postala 29. članica NATO-a.

Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona iznijeta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”.

“I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio”, stoji u članu 201 KZ.

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. traži ukidanje ovih odredbi, jer je “apsurdno da se zabranjuje izlaganje poruzi samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose.” To znači, kako navode, da se dozvoljeno rugati državama sa kojima nemamo diplomatske odnose ili organizacijama čiji Crna Gora nije član.

Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ovi članovi KZ suprotni shvatanju slobode izražavanja u demokratksom društvu:

“Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u namjeri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osjećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga”.

Ona je ”Vijestima” rekla da je posebno apsurdno što članice NATO, kao što su SAD i Njemačka, isto to djelo ne kažnjavaju.

Dodaje da iako do sada nije bilo primjera kažnjavanja za ovo djelo, samo njegovo postojanje ugrožava slobodu izražavanja.

Milačić: Vidjećemo šta će vlast kad opet bude gorjela zastava

Čelnik Otpora beznađu, Marko Milačić ranije je u dva navratra spalio zastavu NATO-a, decembra 2015. nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu od alijanse i nedavno ispred ZIKS-a. On je juče kazao da je paljenje NATO zastave, kao čin simboličke političke pobune pojedinca ili grupe, dio osnovnih ljudskih sloboda, konkretno slobode izražavanja.

„Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo vidjeti kako će reagovati, kada slobodan čovjek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Đukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju“, kazao je Milačić za “Vijesti”.

Bonus video: