Žabljak: Rebalans budžeta, veći za skoro 430.000 eura

Iako su svi glasali za Plan rješavanja stambenih potreba u narednoj godini,„na nož“ kod svih odbornika naišla je zgrada Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju u kojoj zaposlenim u Opštini pripada šest stanova a ona participira sa po 20 posto u učešću. Revolt je ispoljen zbog cijene od 700 eura po kvadratu stanova koji su počeli da se grade na parceli koju je Opština besplatno ustupila
62 pregleda 0 komentar(a)
žabljak sjednica, Foto: Obrad Pješivac
žabljak sjednica, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.10.2017. 13:56h

Rebalansom aktuelnog budžeta Opštine, koji je do sada iznosio nešto više od 1,8 miliona eura, najviši finansijski akt je viši za skoro 430.000 eura.

Kako je u uvodnoj riječi saopštio potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić uslov za to je povećanje prihoda po svim osnovama od skoro 90 posto.

"Najviše po osnovu naplate poreza na nepokretnosti, koncesionih naknada i uređenja građevinskog zemljišta, oko 610.000 eura za prvih devet mjeseci ove godine. Transfer iz državnog budžeta iznosio je 107.000 znatno više od 60.000 planiranih sredstava i od Egalizacionog fonda 352.948 eura što je tri i po puraq više od planiranog. U takvim okolnostima povećali smo tekuće izdatke za 80.000 euraa kapitalne sa 559.000 povećali na 879.200 eura", saopštio je Jakšić odbornicima dodajući da je i resorno ministarstvo pozitivno izjasnilo o rebalansu i da Opština u tekućoj godini nema dugovanja. Ipak, tokom diskusija, uz pohvale naročito za kapitalni dio, čule su se kritike. Najviše za ulaganja za ruralna područja i namjensko korišćenje koncesionih sredstava. Epilog je da su za rebalans glasali odbornisi vladajuće DPS-SD koalicije dok je opozicija glasala protiv.

Opozicija, kako su njihovi predstavnici najavili na početku sjednice tražeći da se ta tačka povuče iz dnevnog reda „odćutala“ je glasanje Strateškog plana razvoja Opštine Žabljak za naredne četiri godine koji je usvojen glasovima odbornika vladajuće koalicije. SNP je ostao dosledan da neće učestvovati u radu i glasanju po toj tački a objašnjenje je bilo da nije sprovedena javna rasprava. Nije ih razuvjerila ni tvrdnja predlagača da je sve teklo po propisima ali day nije bilo interesovanja tokom javne rasprave. Odbornik Pozitivne Mirčeta Tomčić postavljajući pitanje koliko su realna strateška planiranja kad sela ostaju bez stanovnika ilustrujući to podatkom o planiranju elektrifikacije dijela sela Mala Crna Gora koje je urađeno prije 19 godina, još nije završeno a veći broj aktera tadašnjeg posla više nije među živima.

Odgovor predstavnika predlagača bio je da su se u pripremi ovog akta vodili onim da se planira ono što se može realizovati, da se već radi na pojedinim stavkama tog plana, da je izdvojeno 46 projekata ali i da je ostalo prostora da se uradi i nešto što plan ne predviđa.

Opozicija je bila protiv ili uzdržana prilikom usvajanja odluka o zaradama lokalnih funkcionera odnosno službenika i namještenika koje se smanjuju za šest posto.

Za Milanka Ćetkovića(SNP)radi se o simboličnom smanjenju prema zakonu čija je ustavnost diskutabilna. Smatra da je i dalje velika disproporcija u zaradama u lokalnoj samoupravi a za Mirčetu Tomčića ovaj zakon odslikava pravnu nesigurnost u Crnoj Gori. U konkretnom ovaj propis djeluje destimulativno za visokoobrazovane službenike na odgovornijim poslovima jer im se za razliku od onih sa srednjom spremom zarade smanjuju.

Iako su svi glasali za Plan rješavanja stambenih potreba u narednoj godini,„na nož“ kod svih odbornika naišla je zgrada Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju u kojoj zaposlenim u Opštini pripada šest stanova a ona participira sa po 20 posto u učešću. Revolt je ispoljen zbog cijene od 700 eura po kvadratu stanova koji su počeli da se grade na parceli koju je Opština besplatno ustupila.

Izražena je bojazan da će veliki broj od planiranih 30 stanova nakon svega biti na slobodnom tržištu jer ovdašnje stanovništvo neće moći izdržati teret obezbjeđenja učešća i visokih kamata kod banaka prilikom podizanja kredita. Ipak, ovaj Plan je izglasan od svih odbornika.

Odlučeno je da se Sportska dvorana i fudbalsko igralište daju na upravljanje i korišćenje preduzeću „Sportski centar“ Žabljak. Na dnevnom redu bilo je i nekoliko odluka o prenosu prava svojine, cjenovnik za korišćenje usluga DOO „Sportski centar Žabljak“.

Poslednja tačka dnevnog reda, imenovanja i razrješenja, koja se odnosi na nedavno izvršene kadrovske promjene u Komunalnom preduzeću o kojoj je procedura povlačenja iz saziva od strane opozicije na početku sjednice, imala je epilog u prekidu sjednice zbog nedostka kvoruma jer su opozicioni odbornici napustili zasjedanje. Opozicioni odbornici smatrali su da su promjene izvršene suprotno Zakonu o radu i statutu preduzeća jer su promjene izvršene shodno odlukama Odbora direktora umjesto da je o tome prvo odlučivano na sjednici Skupštine opštine koja je osnivač preduzeća.

Bonus video: