Zakon o zaštiti stranaca: Planiran jedinstven i efikasan sistem azila

Zakon obeshrabruje bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila
0 komentar(a)
zastava Crne Gore, Crna Gora, Foto: Gov.me
zastava Crne Gore, Crna Gora, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.01.2017. 16:16h

Crna Gora će uspostaviti efikasan i jedinstven sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju, kao i u državama EU, jednake šanse za uspjeh u postupku, kao i garancije za isti tretman.

Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji je usvojio parlament, propisuje se brži, djelotvorniji i ekonomičniji postupak, kao i mogućnost sprječavanja zloupotrebe postupka i sankcionisanje takvog postupanja. Zakon sprovodi standarde međunarodnog humanitarnog prava i standarde zaštite ljudskih prava u razvoju i implementaciji politike prijema i potrebu da se stvori sigurno i dostojanstveno okruženje za strance koji traže međunarodnu zaštitu, obeshrabrujući bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila. Kako se navodi, uspostavlja se i primjenjuju pravične i ekspeditivne procedure azila, kako bi se pravovremeno identifikovali oni kojima je potrebna međunarodna zaštita.

„Time će se izbjeći duga razdoblja nesigurnosti za strance koji traže međunarodnu zaštitu, obeshrabrila zloupotreba sistema azila i olakšali ukupni zahtjevi u sistemu prijema“.

Bonus video: