"Zapadni Balkan je prioritet EK, proširenje je ključna politika EU"

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han na sastanku svih komesara u Briselu obavijestio je članove EK o dešavanjima u oblasti procesa proširenja nakon oktobarskog sastanka EU lidera, a uoči ministraske rasprave na Savjetu za opšte poslove, planirane za 19. novembar
352 pregleda 0 komentar(a)
Han, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Han, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Evropski komesari poručili su danas da je Zapadni Balkan prioritet Evropske komisije (EK) i pozvali na veće prisustvo i agažaman Komisije na Zapadnom Balkanu.

”Proširenje je ključna politika Evropske unije i predstavlja geostratešku investiciju u mir, demokratiju, napredak, sigurnost i stabilnost u Evropi”, rečeno je u EK, prenosi Tanjug.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han na sastanku svih komesara u Briselu obavijestio je članove EK o dešavanjima u oblasti procesa proširenja nakon oktobarskog sastanka EU lidera, a uoči ministraske rasprave na Savjetu za opšte poslove, planirane za 19. novembar.

”Zapadni Balkan jeste prioritet EK i naša saradnja bi morala da bude produbljena, kako bi bila usklađena sa sve širim zajedničkim interesima građana Evrope i zemalja kandidata”, izjavila je portparolka Komisije Mina Andreeva.

Andreeva navodi da su se EU komesari složili da, u skladu sa svojom snažnom posvećenošću regionu, moraju mnogo više da budu na terenu i da se angažuju u radu sa zapadnobalkanskim partnerima.

Bonus video: