Zar misle da će DPS priznati da je prao pare

Da je tužilaštvo radilo ozbiljnu istragu, trebalo je još ljetos, da uđe u DPS i da zaplijeni njihovu kompletnu dokumentaciju, kazao je Radulović
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 08:26h

Advokat Veselin Radulović kazao je da bi obrazloženje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić da je tužilaštvo tražilo izvještaj od Nadzornog odbora Demokratske partije socijalista o sumnjivim donacijama toj stranci “bilo komično da se ne radi o suviše ozbiljnoj priči”.

Radulović je “Vijestima” rekao da to suštinski znači da je “tužilaštvo tražilo izvještaj od partije koja se sumnjiči za pranje novca”.

Čarapić je ranije kazala “Vijestima” da je državno tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak radi provjere spornih prihoda iz privatnih izvora DPS-a, a povodom 645.000 eura donacija koje je toj partiji uplatilo blizu 2.000 građana, među kojima su uglavnom funkcioneri nižeg ili višeg ranga te stranke.

Pojedini su nakon objavljivanja njihovih imena javno negirali da su bili donatori partije. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o donacijama nepoznatog porijekla, koje su dijeljene na manje svote i pripisivane članovima partije.

Čarapić nije odgovorila kada je istraga pokrenuta, a nakon brojnih zahtjeva “Vijesti” od maja prošle godine, kada je isplivala sumnja da je u DPS-u zapravo pran novac, tek je prije nekoliko dana saopštila da su krenuli da postupaju. Prije nekoliko sedmica MANS je povodom sumnji u pranje para podnio krivičnu prijavu tužilaštvu.

Osnovane sumnje

Radulović je pitao “ko normalan može očekivati da nešto može pisati u izvještaju Nadzornog odbora partije za koju se sumnja da je preko donacija prala novac”.

"Na osnovu onog što je radila i radi sada, sumnjam da će tužilačka organizacija preduzeti išta u smislu kvalitetne istrage koja bi sigurno dovela do krivične odgovornosti nekog u DPS-u"

On ističe da je “malo smiješan podatak da je pokrenut pretkrivični postupak”: “Pretkrivični postupak bi trebalo da bude pokrenut onoga momenta kada je u javnost procurila informacija koja pokazuje na sumnju da se pere novac u DPS-u. To je pitanje za tužilaštvo, a čisto sumnjam da će, na osnovu onog što je radila i radi sada, tužilačka organizacija preduzeti išta u smislu kvalitetne istrage koja bi sigurno dovela do krivične odgovornosti nekog u DPS-u”.

“Da je tužilaštvo radilo ozbiljnu istragu, što naše ne radi i to ne samo u ovom već i u nizu drugih slučajeva, trebalo je još ljetos, kad je ova informacija dospjela u medije, da uđe u DPS i da zaplijeni njihovu kompletnu dokumentaciju, te da na osnovu toga preduzima dalje korake”, napominje Radulović.

Tako bi se, prema istim sagovornicima, lako zaključilo da su potpisi lažni i da je sve učinjeno vjerovatno u vrlo kratkom vremenskom razmaku.

Kako ukazuju sagovornici “Vijesti” koji poznaju sistem funkcionisanja DPS-a, samo treba provjeriti da li potpisi na uplatnicama odgovaraju zaista onima na čije ime su “donacije” upisane, a potom i vrijeme kada su uplaćene.

Tako bi se, prema istim sagovornicima, lako zaključilo da su potpisi lažni i da je sve učinjeno vjerovatno u vrlo kratkom vremenskom razmaku, pošto je zapravo sve rađeno iz centrale stranke.

Galerija

Bonus video: