Zbog odlaganja u DIK-u ugroženi izbori u Tuzima - Vijesti.me
ČEKA SE NOVI PREDSJEDNIK

Zbog odlaganja u DIK-u ugroženi izbori u Tuzima

Koprivica pozvao da predsjednik Komisije bude izabran u zakonskom roku

Bez predsjednika nema sjednica DIK-a: Koprivica
Bez predsjednika nema sjednica DIK-a: Koprivica (Foto: Igor Šljivančanin)

Ukoliko novi predsjednik DIK-a ne bude izabran u zakonskom roku to bi moglo ozbiljno ugroziti legalnost izbora u Tuzima, kazao je direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

“Urušavanje DIK i direktni politički uticaj na izbor njenog predsjednika obeshrabruje kandidate s dobrim referencama da se prijave za ovu poziciju. Ulazak u izborni proces bez predsjednika DIK mogao bi se završiti poništenjem i ponavljanjem ovih izbora. DIK ima veoma važnu ulogu i u procesu održavanja lokalnih izbora, budući da predstavlja drugostepeni organ koji postupa po žalbama učesnika izbornog procesa”, kazao je Koprivica.

Podsjećajući na zahtjev DIK-a Administrativnom odboru da riješi pitanje imenovanja predsjednika prije izbora u Tuzima, Koprivica je rekao da Odbor nema ovlašćenja da postavlja vršioca dužnosti predsjednika DIK-a.

“Predsjednik DIK-a, shodno poslovniku, saziva sjednice komisije, a ukoliko ga nema, nije ih moguće održati.

To u praksi znači da svaki prigovor vezan za izbore koji bi bio upućen OIK Tuzi i koji bi bio odbijen, automatski, po sili zakona, biva upućen DIK na odlučivanje. Ukoliko DIK ne odluči po prigovoru i roku od 24 sata on se smatra prihvaćenim”, kazao je on.


Vidi sve komentare