Zbog pobjede Đukanovića nema crvenih vrpci u Podgorici

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da je, nakon predsjedničkih izbora, vladajuća partija toliko uvjerena u pobjedu da u ovoj kampanji nije insistirala na otvaranju novih objekata i predstavljanju infrastrukturnih projekata
59 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Vuković, Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ivan Vuković, Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.05.2018. 17:04h

Lokalni čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) su za izbornu kampanju u Podgorici pokušali da iskoriste pobjedu stranačkog lidera Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, zbog čega su u kampanji izostala česta svečana otvaranja novih objekata i infrastrukturni projekti. Kampanje DPS-a na ranijim izborima u Podgorici obilovale otvaranjem novih objekata, puteva i polaganjem kamena-temeljaca, posebno za vrijeme mandata Miomira Mugoše.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da je, nakon predsjedničkih izbora, vladajuća partija toliko uvjerena u pobjedu da u ovoj kampanji nije insistirala na otvaranju novih objekata i predstavljanju infrastrukturnih projekata.

"DPS se nije pretjerano trudio da se predstavi i prikaže u svjetlu infrastrukturnih projekata jer su poneseni pobjedom na predsjedničkim izborima. Nadaju se da će taj glasački eho doprijeti do birača u Podgorici”, smatra Janjušević.

Tokom kampanje za izbore u nedjelju aktuelni gradonačelnik Slavoljub Stijepović je u Gonjoj Gorici otvorio višenamjenski objekat sa ambulantom, apotekom, poštom, bifeom i prostorom za potrebe Mjesne zajednice, koji još nije u funkciji.

On je sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićemotvorio fabriku za drvo preradu na Biočama, dok je sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem juče položio kamen-temeljac za vrtić u Tuzima. On je potpisao i ugovor za drugu fazu Jugozapadne obilaznice, tj. za izgradnju mosta na Morači.

Nosilac liste “Za dobro građana Podgorice” Ivan Vuković je tokom kampanje najavio i da će stadion malih sportova biti rekonstruisan, staza do tvrđave Medun, kao i 590 metra puta u Zeti, kao i da će urediti obale Morače.

Prije četiri godine, u izbornoj kampanji, Stijepović i tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša otvorili su kružni tok na Starom aerodromu, položili kamen-temeljac za zatvoreni bazen, kamen-temeljac za zgradu za penzionere, otvorili drugu fazu radova na vododvodu ka Kučima, novu Dalmatinsku i Ulicu Vlada Ćetkovića. Oni su tada otvorili i novu zgradu preduzaća “Deponija”.

Direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da su rezultati aktuelne gradske uprave toliko loši da u ovoj kampanji nisu imali šta otvoriti. On tvrdi da je čak i ono što se obećava suprotno onome što je gradska uprava radila ili planirala.

“Tako je na stadionu malih sportova, čija se rekonstrukcija obećava, u DUP-u je ucrtana zgrada. Biciklističke staze se obećavaju, a kroz Donju Goricu se radi bulevar koji ih ne predviđa. Obećavaju se parkovi, a u posljednje dvije decenije nijedan nije urađen, ali su mnogi betonirani”, naveo je Raonić, dok Janjušević smatra da je DPS siguran u izbornu pobjedu jer se opozicija nije sinhronizovala i u Podgorici nastupa u više kolona.

"Ali i misle da je pobjeda na predsjedničkim izborima još uvijek svježa, da ne moraju da otvaraju vrtiće, asfaltiraju... Oni su tako postavili i tempirali izbore, opozicija nije uspjela da se izbori da svi izbori budu u istom danu, tada bi već situacija bila drugačija. Ovako DPS pobjedom na predsjedničkim izborima ima oko 20 do 30 odsto zamajca”, naveo je Janjušević.

Raonić: Vuković neće biti gradonačelnik

Raonić smatra da je “trka klanova za lukrativnim poslovima tolika”, da je ugrozila jedinstvo u DPS-u.

“Zato se izmislio nosilac liste koji neće biti gradonačelnik, po modelu Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu. Na njihovu sreću imaju opoziciju koja radi sve što treba da se većinsko nezadovoljstvo građana ne manifestuje i u većinskom broju mandata”, kazao je Raonić, dok Janjušević smatra da je za DPS pobjeda u Podgorici jako važna.

"Podgorica im je najvažniji grad. Tu se zapravo donekle odražava parlamentarno stanje i odnos snaga na državnom nivou”, tvrdi Janjušević.

Bonus video: