Zbog pritiska da glasa za DPS: Kovačević da plati 1.500€

Za krivično djelo povreda opredjeljenja pri glasanju novčana ili kazna zatvora do tri godine
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 08:33h

Nikšićanin Rajko Kovačević osuđen je na novčanu kaznu od 1.500 eura zbog krivičnog djela povrede slobode prilikom glasanja.

Kovačević je, kako se navodi u presudi sudije pljevaljskog Osnovnog suda Branka Pejovića, kao šef opšte službe u Rudniku Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja uticao na radnika tog preduzeća Milenka Krstonijevića da izađe na izbore održane u oktobru 2012. i glasa za DPS.

Kovačević je, kako je sud utvrdio, na protivpravan način uticao na Krstonijevića da glasa na izborima iako mu je ovaj prethodno saopštio da možda neće izaći na izbore i da neće glasati nikoga.

„Ne može nikoga no, ti meni reci ako nećeš glasati za DPS da ja napišem da ne izlaziš jer će ti provjeravati jesi li izlazio ili nisi“, rekao je Kovačević Krstonijeviću, što je tonski zabilježeno na telefonu oštećenog, a vjerodostojnost snimka na sudu potvrdili su obojica.

Kovačević je upozorio Krstonijevića da podatke o tome za koga će glasati mora dostaviti u Nikšiću, gje se nalazi uprava firme Gradir Montenegro u čijem sastavu posluje Šuplja stijena.

Kovačević je uticao na Krstonijevića da glasa, iako mu je ovaj saopštio da ne izlazi na izbore

On je na suđenju izjavio da nije prijetio Krstonijeviću niti mu je rekao da će ostati bez posla ukoliko glasa DPS. Rekao je da je razgovor snimljen telefonom bila samo šala sa Krstonijevićem, što je sa njim često radio, navodeći da ga je pitao za koga će glasati „da bi sam procijenio za koga glasa“, a ne da bi vršio procjenu zaposlenih za koga će glasati radi utvrđivanja eventualnog broja glasača.

Na suđenju je Krstonijević izjavio da je, nakon što ga je Kovačević upozorio, rekao da će ipak glasati DPS, što je ovaj evidentirao na spisku pored njegovog imena, na kojem su bila imena još radnika.

Krstonijević je na sudu izjavio da mu Kovačević direktno nije prijetio da će ostati bez posla ukoliko ne glasa DPS, ali je odlučio, nakon upozorenja da to uradi jer je čuo da su neki od radnika izgubili zaposlenje zato što nisu glasali vladajuću partiju.

Krstonijević, od kraja aprila prošle godine ne radi više Šupljoj stijeni, nakon što mu je istekao ugovor o radu.

Kovačević je kum Veselina Pejovića, jedinog kandidata za kupovinu KAP-a, koji je u vrijeme izvršenja tog krivičnog djela bio i suvlasnik Šuplje stijene. Krivično djelo zbog kojeg je osuđen Kovačević glasi:

”Ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili daglasa za ili protiv odrenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine".

Bonus video: