Zbog zviždača išli u "Ramadu"

Obradović tvrdi da je Direkcija organizovala sastanke u “Ramadi” zbog straha od curenja informacija
122 pregleda 16 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2016. 07:44h

Direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojša Obradović kazao je da Direkcija nije plaćala organizovanje dva partijska skupa Socijaldemokrata već da se radi o poslovnim sastancima tog preduzeća.

On je u nastavku suđenja zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju “Ramada” rekao da je sastanke organizovao van zgrade zbog straha od curenja informacija. Obradović, koji je funkcioner SD-a, sumnjiči se da je iz kase Direkcije platio račun za konvenciju SD i za zakup sale u hotelu “Ramada”.

“U željeznici postoje zviždači koji su govorili o nebezbjednosti saobraćaja, kamenovanju vozova. Curenje informacija je jedini razlog zbog kojeg je sastanak bio u hotelu, a organizovali smo sastanke i u drugim restoranima i hotelima”, kazao je Obradović, navodeći da je oba sastanka organizovao njegov partijski kolega Emil Durumbašić kome se požalio na problem curenja informacija.

Bivša menadžerka “Ramade” Patricija Pobrić kazala je da se Durumbašić prilikom organizovanja skupova predstavljao kao član SD-a i savjetnik u vladi, te da je u dva navrata tražio od nje da račun za partijski skup prebaci na Direkciju. Ona je kazala da je sve dokaze o tome proslijedila Tužilaštvu.

“On je tada rekao da se prebaci na račun Direkcije. Ja sam bila protiv. Do januara 2016. nikada nismo imali Željeznicu kao klijenta. Krajem januara, SD je imao drugi skup kod nas i predložio nam je da račun pošaljemo Željeznici”, kazala je Pobrićeva, dok je menadžer agent prodaje u “Ramadi“ Svetlana M. Goranović ispričala je da je u pregledu računa za januar navela da se radi o skupu SD-a, ali da je Durumbašić mejlom odgovorio da navede da je to “okrugli sto”.

Goranović tvrdi da nije pitala zbog čega Direkcija plaća račun, jer se dešava da jedan pravni subjekt plaća drugom na osnovu međusobnog ugovora.

“Nisam ni provjeravala, niti sam ga pitala da li postoji ugovor između Željeznice i SD-a. Durumbašić se meni predstavio kao član SD-a koji će da organizuje kongresni ili promotivni skup“, izjavila je Goranovićeva.

Durumbašić je negirao da se predstavljao kao funkcioner Vlade i SD-a, navodeći da sa predsjednikom Socijaldemokrata Ivanom Brajovićem nije razgovarao o organizovanju skupova za Direkciju ili SD. “Nikada nijesam, niti sam mogao znati, kakva je procedura za plaćanje računa”, naveo je on.

Kad je posredovao “islamski sveštenik”, salu dobili gratis

Iako je Pobrićeva navela da je jedan od skupova plaćen gotovinski, Durumbašić je kazao i da mu je vlasnik “Ramade” besplatno ustupio salu za treći skup.

On je kazao da je sala ustupljena “lično njemu, a ne SD-u“, navodeći da je u tome posredovao “islamski sveštenik“.

On je odbio da kaže o kome se radi, navodeći da bi ga to “izložilo teškoj sramoti”. Durumbašić je pojasnio da je rekao da se skup organizuje “za 200 uglednih ljudi”, ali da “vjerskom poglavaru nije rekao da će biti ljudi iz političke partije”.

Bonus video: