Zeković: Sekulić i Vlada pogazili sopstvenu odluku oko mHE

Zekovićeva reakcija uslijedila je nakon što je Vlada juče donijela dvije odluke o davanju koncesija za dvije nove male hidroelektrane "Skrbuša" na istoimenom vodotoku u Trunićima kod Kolašina i za "Bare kraljske" na rječici Vranještica takođe u Kolašinu
1775 pregleda 3 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 06.09.2019. 11:37h

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković pozvao je ministarku ekonomije Dragicu Sekulić i Vladu Crne Gore da javno saopšte šta ih je motivisalo da pogaze sopstvenu odluku o tome da novih gradnji mHE neće biti i da će se postojeće preispitati.

Zekovićeva reakcija uslijedila je nakon što je Vlada juče donijela dvije odluke o davanju koncesija za dvije nove male hidroelektrane "Skrbuša" na istoimenom vodotoku u Trunićima kod Kolašina i za "Bare kraljske" na rječici Vranještica takođe u Kolašinu.

"Koncesije nijesu dodijeljene, niti su za njih aplicirali EPCG koja je u većinskom državnom vlasništvu ili npr. Opština Kolašin kako bi obezbijedila struju za gradsku rasvjetu ili druge opšte potrebe. Dobra u opštoj upotrebi u Crnoj Gori ne služe opštem, već dobru onih koji državu pokušavaju pretvoriti u privatni posjed. Tako su, kao i većina drugih, i ove koncesije dodijeljene preduzećima bliskim vrhu vlasti.

Pozivamo ministarku i cijelu Vladu da saopšte javnosti šta ih je motivisalo da pogaze sopstvenu odluku i javno obećanje iz maja ove godine? Pošto je ministarka saopštila da Vlada “preispituje postojeće” male hidroelektrane pozivamo je da javnost upozna sa rezultatima ispitivanja. Očekujemo i da ministarka Sekulić, nakon što objasni zašto je obmanjivala javnost, ili šta je uticalo da Vlada promijeni sopstvenu odluku iz maja mjeseca saopšti da li će novi koncesionari imati garantovanu otkupnu cijenu za prizvedenu struju, koju plaćaju svi potrošači preko posebne stavke na računu?", saopštio je Zeković.

Potrpedsjednik SDP-a je pitao Sekulićevu da li joj je važnije da nekome bliskom vlasti dodijeli "još jedan harač za račune za struju" nego da zaštiti građane ili održi sopstvenu riječ.

"Ako riječ ne drži ministar odgovoran javnosti i građanima onda je u demokratskom svijetu praksa jasna - podnesite ostavku", poručio je Zaković.

Bonus video: