„Zidojče cajtung”: Đukanović se vratio zbog imuniteta

Autor teksta E. Robeli piše da je Đukanović u protekle dvije decenije dosegao toliki ekonomski uticaj, da izgleda nepobjediv na izborima
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Anto Baković
Milo Đukanović, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.12.2012. 17:24h

Nije sigurno da li će premijer Crne Gore Milo Đukanović uspjeti da nastavi napredak zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), a razlog za njegov povratak u Vladu treba tražiti u Bariju, piše minhenski Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung).

U tekstu pod naslovom “Pod zaštitom premijerske funkcije” ističe se da je Đukanović godinama važio za prepreku daljem približavanju Crne Gore EU, te da su italijansko i njemačko tužilastvo vodili istrage protiv njega zbog šverca cigareta za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji.

“Đukanović je krajem 2010. podnio ostavku na funkciju premjera, pošto su u Bariju obustavili istragu protiv njega. Sada se vratio na vlast, a razlog za to treba tražiti u Bariju, jer početkom februara tamo počinje proces protiv više Crnogoraca osumnjičenih za šverc cigareta, koji su članovi Đukanovićevog klana. Iako sam Đukanović nije među optuženima, vratio se pod kišobran imuniteta”, tvrdi list.

Uz podsjećanje da su ministri EU ljetos odlučili da počnu pristupne pregovore sa Crnom Gorom, list navodi da se “diplomate nisu baš najbolje osjećale pri donošenju te odluke”: “Jer Crna Gora već godinama uživa status gnijezda korpucije i organizovanog kriminala. Odgovarajuće dramatičan je bio i apel iz Brisela crnogorskom vođstvu - morate ojačati pravnu državu i boriti se protiv zloupotreba”.

Autor teksta E. Robeli piše da je Đukanović u protekle dvije decenije dosegao toliki ekonomski uticaj, da izgleda nepobjediv na izborima, dok opozicija ostaje i dalje slaba i posvađana, a štampa pritisnuta.

“I pored svega, Đukanović uživa blagonaklonost Amerikanaca. Prošle nedjelje ga je Filip Riker blagoslovio riječima da ga dobro poznaje, da ga je često sretao i da ga smatra prijateljem”, navodi Zidojče cajtung.

Švajcarski “Neue Zuercher Zeitung” (NZZ) piše da se Đukanovićevo ime povezuje sa mnogo skandala u vezi sa potkupljivanjem, švercom i privatizacijama.

“Đukanović se vratio u Vladu i uživaće politički imunitet, što je prema riječima crnogorskih opozicionara jedan od ključnih razloga za njegov povratak na čelo Vlade.

Previše pitanja u vezi s bogatstvom Đukanovićevog klana je i dalje neraščišćeno”, ocijenio je reporter NZZ Tomas Fuster, koji dodaje da “skoro kao ironija zvuči kad Đukanović, koga puno kritičara smatra centralnim šalterom korupcije u Crnoj Gori, u programu svoje Vlade borbu protiv korupcije definiše kao svoj glavni cilj”.

Bonus video: