Živković: Đacima, koji to žele, da se štampaju diplome na ćirilici

„Po Ustavu Crne Gore ćirilično i latinično pismo su ravnopravna. Po svim važećim zakonskim propisima sve lične isprave i dokumenta, pa i svjedočanstva i diplome, izdaju se na ćiriličnom ili latiničnom pismu po volji osobe na koju se dokument ili isprava odnosi“ naveo je Živković u pismu
148 pregleda 41 komentar(a)
Radojica Živković, Foto: Savo Prelević
Radojica Živković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2016. 16:21h

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Beranama Radojica Živković uputio je pismo svim direktorima osnovnih i srednjih škola u tom gradu u kojem je zatražio da se đacima, koji to žele, svjedočanstva i diplome štampaju ćiriličnim pismom.

On je rakao da se odboru partije na čijem je čelu u poslednjih petnaest dana obratio veliki broj građana sa takvom molbom.

„Po Ustavu Crne Gore ćirilično i latinično pismo su ravnopravna. Po svim važećim zakonskim propisima sve lične isprave i dokumenta, pa i svjedočanstva i diplome, izdaju se na ćiriličnom ili latiničnom pismu po volji osobe na koju se dokument ili isprava odnosi“ naveo je Živković u pismu.

Prema njegovim riječima premijer Vlade Crne Gore, odgovarajući prije desetak dana na jedno poslaničko pitanje, ustvrdio je da će učenici biti konsultovani na kojem pismu žele svjedočanstvo ili diplomu.

„Kako se ovo nije desilo prilikom dodjele diplome LUČA, molimo Vas da ispoštujete Ustav i važeće Zakone Crne Gore, i pitate svakog punoljetnog učenika, ili roditelja učenika ukoliko učenik nije punoljetan, da li želi svjedočanstvo na ćirilici ili latinici. Kako su pojedine škole već zakazale podjelu svjedočanstava koja su već napisana latinicom, molimo Vas da to odložite i ispoštujete ovo što tražimo u dopisu. U nadi da će te postupiti po Ustavu i Zakonima Crne Gore, srdačno Vas pozdravljam“ zaključio je Živković u pismu koje je uputio direktorima beranskih škola.

Bonus video: