Živković ili Milinković umjesto Đačića

Dosadašnji gradonačelnik Mirko Đačić (DPS) je ostavku predao 17. maja, a o razlozima nije javno govorio
1333 pregleda 2 komentar(a)
Danijel Živković, Foto: Boris Pejović
Danijel Živković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima Vlade Milinković kazao je “Vijestima” da još nijesu odlučili ko će biti novi gradonačelnik Pljevalja i da će to uraditi narednih dana. Milinković, kao i njegov kolega - odbornik i poslanik DPS-a Danijel Živković, pominju se kao mogući kandidati za to mjesto.

Dosadašnji gradonačelnik Mirko Đačić (DPS) je ostavku predao 17. maja, a o razlozima nije javno govorio.

Nezvanično se spekuliše da je to učinio jer je Vlada odbila njegov predlog da višemilionski dug “Vektre Jakić” prema lokalnoj upravi prebije za dug koji Opština ima po osnovu poreza i doprinosa.

Na kolegijumu Skupštine juče je dogovoreno da se sjednica na kojoj će biti izabran novi predsjednik Opštine biti održana 13. ili 14. juna. Potpredsjednici Opštine Mevan Avdović ili Anela Kriještorac obavljaće funkciju predsjednika Opštine do izbora novog gradonačelnika. To je propisano članom 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, u kome se navodi da “kada predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština”.

“Još nijesmo donijeli odluku ko će biti novi predsjendik. To će kao i uvijek proći kroz partijske organe i sigurno ćemo to uraditi u zakonskom roku i dati najbolje rješenje. Moramo se odgovorno ponašati, brzo reagovati da ne trpe građani”, rekao je Milinković.

Na pitanje da li će on prihvatiti da bude predsjednik Opštine, s obzirom na to da se pominje kao Đačićev nasljednik, Milinković je kazao da o tome sada ne bi spekulisao.

Na kolegijumu predsjednika Skupštine Opštine Dragiše Sokićasa šefovima odborničkih klubova juče je dogovoren termin sjednice SO Pljevlja.

Odbornik Nove Milan Lekić smatra da bi DPS lako izabrao novog kandidata da se ne plaše Đačićevog ponovnog sticanja odborničkog mandata.

Lekić: Vjerujem da će reći što je otišao

“Đačiću je prestao mandat odbornika zbog nespojivosti odborničke funkcije i funkcije predsjednika opštine, po Zakona o izboru odbornika i poslanika. Istim zakonom definisano je da odbornik koji je podnio ostavku zbog nespojivosti funkcija ostaje na listi odbornika i može ponovo steći mandat odbornika. Lako bi DPS prebrodio krize da se ne radi o Đačiću i da ga nije lako ućutkati, da će najvjerovatnije progovoriti i obrazložiti razloge zbog kojih je podnio ostavku ili, kako bih ja rekao – razloge zbog kojih je smijenjen”, rekao je odbornik Nove Milan Lekić “Vijestima”.

Lekić smatra da bi jedino pravo i pošteno rješenje izlaska iz sadašnje situacije bilo skraćenje mandata Skupštine opštine Pljevlja i raspisivanje prijevremenih, vanrednih lokalnih izbora.

Bonus video: