Živković: Potpisivanje sporazuma na protestima - kolektivno učlanjenje u DF

„Osim stavke o bojkotu Skupštine koja je promjenjena da bi se udovoljilo Frontu, mediji nam saopštavaju da je i tačka koja se odnosi na spoljnu politiku, napravljena po „ukusu” tog političkog subjekta“, kazao je Živković.
2611 pregleda 19 komentar(a)
Živković, Foto: DPS
Živković, Foto: DPS

Najavljeno potpisivanje sporazuma na večerašnjim protestima u Podgorici predstavljaće kolektivno učlanjenje bivših liberala, parlamentarnih i neparlamentarnih subjekata i nezavisnih poslanika u Demokratski front (DF), ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Polsanik DPS-a Danijel Živković kazao je da javnost Crne Gore ni danas, tri dana nakon navodnog usaglašavanja teksta sporazuma o zahtjevima sa protesta, nije vidjela zvanični dokument koji će, prema najavama, biti potpisan večeras.

Kako je naveo, jedina verzija dokumenta, i to nezvanična, objavljena je u jednom opozicionom mediju. I niko je nije demantovao.

„Ukoliko se taj tekst prihvati kao tačan, više je nego očigledno da se ne radi o zahtjevima građana, već političkoj platformi DF-a“, naveo je Živković u autorskom tekstu.

Prema njegovim riječima, jasno je da su sve želje tog saveza ispunjene, pa čak i ono oko čega su organizatori “principijelno” tvrdili da nema rasprave.

„Osim stavke o bojkotu Skupštine koja je promjenjena da bi se udovoljilo Frontu, mediji nam saopštavaju da je i tačka koja se odnosi na spoljnu politiku, napravljena po „ukusu” tog političkog subjekta“, kazao je Živković.

Kako je naveo, tvrdnja da se neće mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac države izbačena je, saglasno političkim željama i prioritetima DF-a.

Živković je rekao da se u verziji sporazuma koju predstavljaju opozicioni mediji, stidljivo spominje da promjena neće biti po pitanju evropskih integracija, a dio o NATO savezu je nestao, jer je tako DF tražio.

On je dodao da se kontinuitet zahtjeva „iz šatorskog protesta“ predstavlja i tačka koja se odnosi na ostavku tadašnje Vlade i formiranje prelazne.

Upravo je to, tvrdi Živković, 2015. na antinato protestima, tražio DF.

„Ova očigledna podudarnost zahtjeva je glavni argument ovog političkog saveza kojim sebe predstavljaju kao “političke vizionare” koji su još prije četiri godine tražili ono što ostatak opozicije i Organizacioni odbor traži sad“, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, „autorska prava” na zahtjeve koje će uputiti državnim institucijama, dodijelili su tom savezu ulogu motora protesta, bez kojeg očigledno Organizacioni odbor nema snagu da izvade ljude na ulice.

„Kao kontrausluga, navodi se obećana podrška liderima DF-a u vezi sa presudom pred Višim sudom. To potvrđuju i prijetnje koje dolaze iz DF-a, iz kojih se vidi da na ljude okupljene na građanskim protestima, gledaju kao na štit od eventualne osuđujuće presude“, rekao je Živković.

Jasno je, smatra on, da su od početka, protesti imali strogo političku agendu.

Građani su, tvrdi Živković, i sada, kao i 2015. samo neophodan dekor, a građanska retorika paravan, za postiznje tuđih političkih interesa - Organizacioni odbor da se pozicionira na političkoj sceni, DF da uvuče sve druge u proteste dok čekaju presudu, a manji politički subjekti da se održe na opozicionoj sceni.

„Ostaje da se vidi kako će danas izgledati javni čin učlanjenja bivših liberala, Demokrata, Socijaldemokratske partije, URA i drugih parlamentarnih i neparlamentarnih subjekata i nezavisnih poslanika u DF na protestu u Podgorici“, naveo je Živković.

Kako je kazao, svoje programsko djelovanje i ideološku matricu u petak im je javno prezentovala Nova srpska demokratija u Beogradu.

„Od danas će svi oni biti dio anticrnogorskog fronta, potencijalni nosioci ili davaoci nagrade „Marko Daković“, koja svojim nazivom simbolizuje izdaju kao politički izbor u državnom odnosu prema svojoj zemlji“, zaklučio je Živković.

Bonus video: