Zogović: Đukanović da podnese ostavku

"Široki antirežimski front koji je probudila afera „Koverta“ mora što prije uspostaviti funkcionalne odnose, kako se Đukanović i njegov režim ne bi zanosili da tu mogu pronaći prostor da politički prežive"
2032 pregleda 7 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: Demokratski front
Milun Zogović, Foto: Demokratski front

Poslanik DF Milun Zogović pozvao je predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, da podnese ostavku.

"Milo Đukanović, da olakša i sebi i građanima i da bar jednom pokaže odgovoran odnos prema Crnoj Gori. Nesporne činjenice koje iznosi Đukanovićev tajkun i porodični bankar Duško Knežević nisu samo dokazi nego i brutalna politička presuda. Prljavština koja je isplivala na površinu toliko je poražavajuća da je ostavka Đukanovića na sve funkcije jedini primjeren odgovor. Time bi i crnogorska javnost bila relaksirana od novih Đukanovićevih prizemnosti koje ekskluzivno najavljuje Duško Knežević, jer je ovo što smo vidjeli i više nego dovoljno. A nakon ostavke pravično suđenje u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom. Politička refleksija mora biti formiranje tehničke vlade koja bi stvorila opšti abijent za organizaciju prvih slobodne izbora u Crnoj Gori. Sve drugo biće neuspješni očajnički pokušaji odlaganja prilično izvjesnog epiloga", rekao je Zogović.

On je saopštio da bi dugogodišnje političko iskustvo i poslušnički pragmatizam trebalo pomoći Đukanoviću da donese jedinu realnu odluku.

"Na kraju se ispostavljaju potpuno tačne tvrdnje Demokratskog fronta da Đukanović nije nikakva mesija „gospodar“ i samozvani „otac nacije“ nego najobičniji materijalista, sićardžija, i tajkunska igračka. U suprotnom, što je na žalost za očekivati, ako ipak odluči da se brani nasilničkim i protvizakonitim, inače, njemu bliskim metodma, samo će na kratko odložiti sudnji politički dan, i dodatno problematizovati svoju očajnu političku i pravnu poziciju. Posebno su prizemni i ispod svakog moralnog radara pokušaji plaćenih priuka da brane neodbranjivo, i da Đukanovićevu ličnu i političku bruku pojačavaju sopstvenim brukanjem. Evidentno je da Đukanović nije došao do prvih miliona na način kako je to prezentovao javnosti i time će se baviti sud u Londonu, a da ne govorimo da je predsjednik DPS-a i Crne Gore očigledno i najpoznatiji poklonoprimac bez ikakvog zakonskog i moralnog limita", saopštio je Zogović.

Poslanik DF-a je rekao da je odnos prema aferi „Koverta“ i pitanje etike i moralne i mentalne higijene, a i najbolji karakterni lakmus za sve učesnike javnog života.

"Svako razumijevanje, pokušaji odbrane i solidarnosti sa DPS-om i Đukanovićem su najobičnija diskreditacija, gubitak političkog i svakog drugog kredibiliteta i relevantnosti. S druge strane, politička alternativa, crnogorska opozicija mora funkcionalnim jedinstvom pokazati da je dorasla aktuelnom trenutku. Kao što smo uvijek isticali DF je spreman za sve vidove demokratske političke borbe. Nikada nije, a neće ni u buduće izmicati pred DPS-om, na svakom političkom polju naš konkretan i dominantan doprinos ne dovodi se u pitanje. Široki antirežimski front koji je probudila afera „Koverta“ mora što prije uspostaviti funkcionalne odnose, kako se Đukanović i njegov režim ne bi zanosili da tu mogu pronaći prostor da politički prežive. Više nema prostora za odlagnje, a još manje za međusobne sumnje i nadgornjavanja", zaključio je Zogović.

Bonus video: