Zvaničnici SAD o ograničavanju Đukanovićeve moći: Novi premijer neće biti lutka

“Rasprostranjen je stav da će Đukanović ostati centralna politička snaga u Crnoj Gori"
259 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.08.2011. 08:49h

Američki ambasador Majkl Polt obavijestio je Vašington u oktobru 2006. da tadašnji premijer Milo Đukanović napušta tu funkcije, analizirajući mogućnosti da se on politički oslabi, a ojačaju oni na državnim funkcijama, uključujući tada još nepoznatog novog premijera i predsjednika Filipa Vujanovića.

U telegramu Stejt departmentu od 4. oktobra, Polt iz Beograda prenosi pisanje crnogorskih medija da je najozbiljniji kandidat za premijera tadašnji ministar finansija Igor Lukšić, čiju biografiju daje u pozitivnom svjetlu.

“Rasprostranjen je stav da će Đukanović ostati centralna politička snaga u Crnoj Gori, uprkos napuštanju premijerske funkcije. Neki konstatuju da će ostati šef vladajuće partije, u državi u kojoj je to nekad bila ključna politička pozicija. Drugi naglašavaju njegov politički uticaj i nespornu harizmu”, stoji u Poltovom telegramu, koji je juče objavio Vikiliks.

"Ambasada vidi mogućnost proširene uloge za predsjednika Vujanovića, koji se zadovoljavao da bude u Đukanovićevoj sjenci"

On je ocijenio da se “nijedan nasljednik neće zadovoljiti ulogom lutke na koncu, uprkos tome što će novi premijer možda slušati, čak pomno, Đukanovića, naročito u prvih nekoliko mjeseci”.

“Štaviše, u nezavisnoj Crnoj Gori, međunarodna zajednica poklanjaće pažnju onima sa vladinom – a ne partijskom funkcijom, čime će povećati moć novog premijera. Treba konstatovati da premijer igra vodeću ulogu u unapređenju reformi.

Osim toga, ambasada vidi mogućnost proširene uloge za predsjednika Vujanovića, koji se zadovoljavao da bude u Đukanovićevoj sjenci, ali bi mogao snažnije nametnuti prerogative svoje funkcije sada kada je on otišao”, stoji u telegramu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: