Polovni "ford fokus" na kontroli: Usredsređen na kvalitet

Kvarovi na podvozju vrlo rijetki zbog izuzetno robusnog sistema ogibljenja
563 pregleda 3 komentar(a)
ford fokus, Foto: Saša Marković
ford fokus, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 22.12.2015. 21:09h

Ford fokus čija je proizvodnja počela 2011. godine je vrlo moderan automobil, sa dinamičnim linijama i atraktivnim proporcijama.

U unutrašnjosti putnici na prednjim sjedištima su smješteni u vrlo udobna i dobro oblikovana sjedišta, dok i pozadi ima dovoljno prostora za dvije odrasle osobe.

Dakle, radi se o vrlo modernom vozulu koje se danas može kupiti po vrlo povoljnoj cijeni. Kakav je njegov kvalitet ?

"I prethodnici ovog fokusa su bili izuzetno kvalitetni, a ovaj je dodatno unaprijeđen. Došlo je do preuređenja motora, mjenjača i performansi, tako da su ljudi veoma zadovoljni njime", kazao nam jeMišel Bulatović iz ovlašćenog servisa Forda "Pegasus".

Kad je riječ o podvozju, Bulatović kaže da su prvi na udaru stabilizatori i gumice balansštangle, ali da se tu spisak potencijalnih oštećenja završava zbog izuzetno robusnog sistema ogibljenja.

"Kod njih je inače čelično vješanje, tako da sa tim nijesmo imali problema osim prilikom udara. Kod njih se rijetko mijenjaju jabučice, gumice i ostali elementi."

Što se tiče motorizacije, u ponudi su atmosferski benzinci od 1,6 litara i dva litra, mali turbobenzinac, kao i dizelaši od 1,5, 1,6 i 2 litra zapremine.

"Preporuka su Ecoboost motori, to je nova generacija Fordovih modora, zapremine jedan litar sa tri cilindra od 100 i 125 konja. Pokazali su se dobro što se tiče održavanja, jer nema razlike u odnosu na ostale benzince, osim što imaju turbinu".

Od dizelskih motora Bulatović preporučuje 1.6 TDCi koji je preuređen i 1.5 TDCI od 120 KS.

Evropski fordovi su uvijek bili poznati po briljantnoj dinamici šasije, a to važi i za fokus. Vrlo je upravljiv, volan ima dobar odziv i precizan je, a voćnja je vrlo udobna.

Iako su još poprilično novi, treba dobro provjeriti stanje da bi se uvjerili da nema problema koji bi kasnije izazvali glavobolju. Generalno, fokus je solidno izrađen i pouzdan, a kupci korišćenih automobila imaju dosta razloga da vjeruju da će ih ovakav fokus dobro služiti na duže staze.

Jedini element na koji bi trebalo da obratite posebnu pažnju je automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom, jer je u par slučajeva zabilježen problem na njima. Obratite pažnju na eventualne zvukove pri kretanju, konfuzno šaltovanje ili čudne zvukove. U svakom slučaju, prije kupovine se treba posavjetovati sa specijalistima, posebno što kontrola nije preskupa.

"Kompletan pregled vozila na dizalici i dijagnostički pregled u svim vitalnim tačkama kod nas staje 30 eura", kaže Bulatović.

Inače, Fordov servisni interval je produžen na 20.000 km ali za naše uslove i za taksi i rentakar vozila, Bulatović preporučuje da se interval smanji na 10 hiljada kilometara.

Održavanje * - ford fokus

1.6 TDCI

Uljni servis: 77€ (129€); Filter goriva: 63€ (-); Stabilizator: 79€; Gumice balansštangle: 41€; Diskovi prednji (par): 188,5€; Pločice prednje (par): 111,5€: Svjećice (za benzinca): 59€

*po cjenovniku ovlašćenog servisa, “Pegasus”, u cijenu je uključen i rad servisera

U zagradi su cijene za 1.0 Ecoboost agregat

Bonus video: