Poreska uprava: Bruto naplata prihoda 92,91 milion eura

“Rast naplate bilježi se kod svake pojedinačne vrste prihoda, a isti je naročito vidljiv kod PDV-a, poreza nad dobit pravnih lica i koncesionih naknada”
0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Poreska uprava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 05.11.2018. 12:42h

Ukupna bruto naplata prihoda, koje administrira Poreska uprava (PU), u oktobru je iznosila 92,91 milion eura, što je 15 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period i deset odsto iznad plana.

Iz PU su saopštili da je poreza na dodatu vrijednost (PDV) naplaćeno u iznosu 24,3 miliona eura, što je po 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu i planirane prihode.

“Ističe se i naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 48,6 miliona EUR, što je 15 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine i devet odsto više u odnosu na plan”, rekli su iz PU.

Naplata poreza na dohodak fizičkih lica u oktobru je iznosila 13,28 miliona EUR, koncesionih naknada 2,54 miliona, a poreza na dobit pravnih lica 1,15 miliona eura.

Iz PU su saopštili da je tokom prvih deset mjeseci ove godine ukupna bruto naplata iznosila 874,1 milion eura, što je 12 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, odnosno sedam odsto iznad plana naplate.

“Rast naplate bilježi se kod svake pojedinačne vrste prihoda, a isti je naročito vidljiv kod PDV-a, poreza nad dobit pravnih lica i koncesionih naknada”, objasnili su iz PU.

Iz PU su dodali da je naplata poreza na dodatu vrijednost za deset mjeseci iznosila 212,35 miliona eura, što je 23 odsto više nego u uporednom periodu, odnosno 16 odsto iznad plana.

“Takav rezultat je jednim dijelom posljedica povećanja stope PDV-a u ovoj godini, ali i intenzivnih napora službi PU da se stepen poreske discipline na srednjeročnom i dugoročnom nivou unaprijedi”, objasnili su iz PU.

Naplata poreza na dobit pravnih lica, kao važnog indikator privredne aktvnosti u državi, iznosila je 65,82 miliona eura, čime je ostvarenje iz prošle godine premašeno 37 odsto, a plan 33 odsto.

“Naplata koncesionih naknada iznosila je 30,9 miliona EUR, što je iznad plana i ostvarenja iz prošle godine. Ostvareni napredak u naplati ove vrste prihoda povezan je sa proširenjem poreske osnovice ali i realizacijom preporuka Državne revizorske institucije (DRI) datih kroz izvještaj o reviziji uspjeha u obračunu i naplati koncesionih naknada, a u cilju povećanja discipline u toj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Iz PU su rekli da se očekuje da će ta institucija tokom ovog i narednog mjeseca dostići i premašiti ovogodišnji plan naplate.

Bonus video: