Porodični komfor u gradskom vozilu: Hjundai 120 1.2 GLS

Jedno od najpristupačnijih gradskih vozila izdvaja se dizajnom, udobnošću i najprostranijom putničkom kabinom u klasi
74 pregleda 0 komentar(a)
Hjundai 120 1.2 GLS, Foto: Saša Marković
Hjundai 120 1.2 GLS, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 15.03.2016. 20:35h

Dobro ste upoznati sa Hjundaijevim automobilima, ali pitate se kako ono izgleda i20? To što ne možete da se sjetite ovog modela nije veliko čudo. U društvu VW pola, opel korse ili reno klija, prethodni i20 nije uspio da se nametne prije svega u dizajnerskom smislu. Hjundai se nada da će se sve promijeniti modelom druge generacije, koji kod nas u osnovnoj verziji trenutno u ponudi zastupnika Hjundaija za Crnu Goru, firme “Jadran auto”, košta manje od 10.000 eura. Šta kupac dobija za ovaj novac, provjerili smo tokom višednevnog testa.

Kao prvo, radikalno promijenjen dizajn će svakako pomoći da i20 odbaci status stidljivka u društvu. Novi model jasno stavlja do znanja svoje prisustvo. Dosta agresivne linije za ovu klasu upotpunjene su modernim uskim farovima i položenim zadnjim svjetlima koja vizuelno čine automobil širim nego što jeste. Inače, novi i20 je duži i širi od prethodnog modela, istovremeno i niži. Odlikuje se dugom haubom, širokom maskom i lebdećim C nosačem krova koji mu daje kupe izgled.

Obnova se nastavlja i ispod lima. Potpuno nova platforma omogućila je inženjerima da naprave auto koji je preko 6 cm duži i 5 cm širi od VW pola, koji važi za najprostraniji auto u klasi. Dodatnih 4,5 cm za koliko je Hjundai povećao međuosovinski razmak donijelo je ovom automobilu komfor koji zaista nećete naći u ovoj klasi. Prostora za glavu i koljena pozadi ima sasvim dovoljno i za dosta visoke osobe, pa i20 bez problema može da posluži kao porodični auto.

Slična situacija je i sa prtljažnikom. Na zapremini od 326 litara bi mu pozavidjeli čak i neki automobili iz višeg segmenta. Nasloni sjedišta se obaraju dosta jednostavno, i tada se otvara više od kubik korisnog prostora. Po kabini ima zaista puno prostora za razne stvarčice. Mobilni telefon možete da smjestite u pregradu ispred ručice mjenjača, a između sjedišta su još i korisni držači za čaše kao i jedna dublja kaseta.

Sjedišta su široka i udobna, sa sasvim dovoljnom podrškom za leđa.

Kvalitet izrade enterijera je nešto što takođe nije očekivano za ovaj cjenovni razred i može da stane uz rame sa najkvalitetnijim vozilima u ovom segmentu. Naravno, tvrđa plastika je korišćena u znatnim količinama, ali je odlična završna obrada u velikoj mjeri neutralisala tu činjenicu. Gornji djelovi komandne table su čak obloženi nešto mekšim materijalima, a u testnom primjerku i dvobojna kombinacija doprinosi osjećaju kvaliteta. Dizajn možda nije lepršav kao u reno kliju, na primjer, ali sa praktične strane nema zamjerke. Sve je tačno onamo gdje treba da bude i vrlo je jednostavno za upotrebu.

Lakoća kojom se i20 kreće i po gradu i na otvorenom putu jednostavno oduševljava. Volan je dovoljno lagan da i nježniji pol može bez problema da manevriše u gradskim gužvama, a odličnu ocjenu zaslužuje i mjenjač koji glatko klizi iz brzine u brzinu. Upravljivost nije kao kod mazde 2 ili ford fijeste, ali zato je udobnost na vrlo visokom nivou za ovu klasu. Čak ni preko ležećih policajaca i20 vas neće previše uzdrmati, a vožnja na otvorenom putu je prijatna kao u vozilu iz višeg segmenta. Hjundai i20 jednostavno nudi porodični komfor koji se rijetko nalazi u klasi gradskih automobila.

Mali benzinac ne briljira uzbrdo, ali troši samo pet litara

Pod haubom testnog modela je benzinski motor zapremine nešto preko 1,2 litra. On isporučuje solidnih 84 KS, što je za gradsku upotrebu i vožnju ravnim putem sasvim pristojna konjica. Naravno, ne očekujte od njega snažna ubrzanja ili agilnu vožnju brdskim dionicama. Mali benzinac se pomalo muči dok postigne brzinu, ali je onda sa lakoćom održava. Brzina od 80 km/h postiže se sa 2.000 obrtaja u petoj brzini, dok sa 2.500 obrtaja i20 ide 100 na sat. Zvučna izolacija je izvanredna, pa i pri velikim brzinama u kabini vlada tišina. Potrošnja na otvorenom putu je oko pet litara, dok u gradu treba par litara više.

Tehnički podaci

  • Motor: Benzinski, atmosferski
  • Zapremina: 1.248 cm3
  • Snaga: 84 KS/6.000 o/min
  • Obrtni moment: 121 Nm/4.000 o/min
  • Najveća brzina: 170 km/h
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 13,1 s
  • Potrošnja: 4,7 l/100 km (na testu 6,2 l)
  • D/Š/V: 4.035 / 1.734 / 1.474 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.570 mm
  • Prtljažnik: 326/1.042 l

Bonus video: