Potpisan Memorandum, Medenica: Nastavljamo dalju saradnju istim aktivizmom i sa istom ljubavlju...

"Za kratko vrijeme koliko sam prisutna u Crnoj Gori, zadivljena sam posvećenošću, kako Vašom lično, tako i Vaših kolega. Vi prednjačite u procesu osnaživanja kapaciteta pravosuđa da biste istorijske, pravične i pravosudne standarde koje posjeduje Crna Gora, doveli u savremeno doba", kazala je Kemp
247 pregleda 1 komentar(a)
Vrhovni sud Crne Gore, Britanska ambasada u Podgorici i AIRE Centar, potpisivanje Memoranduma o saradnji, Foto: Sudovi.me
Vrhovni sud Crne Gore, Britanska ambasada u Podgorici i AIRE Centar, potpisivanje Memoranduma o saradnji, Foto: Sudovi.me
Ažurirano: 22.11.2018. 18:59h

Vrhovni sud Crne Gore, Britanska ambasada u Podgorici i AIRE Centar iz Londona potpisali su danas Memorandum o saradnji.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da je Memorandum kruna saradnje te institucije, britanske ambasade i AIRE Centra.

"Tim nastavljamo dalju saradnju istim aktivizmom i sa istom ljubavlju, koja nas vodi većem obrazovanju, boljem i lakšem usvajanju standarda, koji će biti primijenjeni i koji će kvalitet demokratije učiniti vidljivijim, a pristup u porodicu velikih naroda lakšim", rekla je Medenica.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp navela je da je zadovoljna zbog potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Vrhovnim sudom i AIRE Centrom.

"Za kratko vrijeme koliko sam prisutna u Crnoj Gori, zadivljena sam posvećenošću, kako Vašom lično, tako i Vaših kolega. Vi prednjačite u procesu osnaživanja kapaciteta pravosuđa da biste istorijske, pravične i pravosudne standarde koje posjeduje Crna Gora, doveli u savremeno doba", kazala je Kemp.

Kako je saopšteno, Memorandumom o saradnji predstavljeni su osnovi na kojima će Vrhovni sud i AIRE Centar iz Londona raditi na projektu Pravni forum Vrhovnog suda Crne Gore, koji se realizuje uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Osnovni cilj projekta je jačanje nacionalne implementacije međunarodnih standarda, a naročito Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi domaćih sudova, kako bi se dao doprinos u procesu reforme pravosuđa u Crnoj Gori i pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) u okviru pregovaračkog poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Kemp je dodala da joj je drago što je uspostavljena dobra saradnja i zahvalila se na inicijativi za formalizaciju saradnje između partnera na projektu, pružajući podršku za naredne aktivnosti .

Programska menadžerka za Zapadni Balkan, Biljana Braithwaite, istakla je važnost uloga Medenice i sudije Vrhovnog suda Miraša Radovića u sprovođenju tog projekta.

Prema njenim riječima, Memorandum pruža mnogo prostora za osmišljavanje aktivnosti koje su neophodne u daljem jačanju kapaciteta crnogorskog sudstva u kontekstu integracija EU.

Bonus video: