Povratak na berze: Počela zlatna groznica društvenih mreža

Facebook i Twitter su platforme koje pokazuju da ćemo sve manje fizički raditi, a sve se više družiti. One vrijede tako mnogo baš zbog sve veće dokolice u životu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 07:04h

Javna ponuda dionica LinkedIna prošle sedmice je bila apsolutni hit na Njujorškoj berzi berzi. Sa početnih visokih 45 dolara za dionicu, cijena je skočila na više od 90 dolara i donijela toj društvenoj mreži procijenjenu vrijednost veću od 8 milijardi dolara, prenosi Večernji list.

Analize pomame za dionicama prve velike društvene mreže na tržištu nisu još ni ohlađene, a u utorak je slavljen već drugi hit – ruski pretraživački div Yandex (u Rusiji mnogo jači od Googlea).

Dok je LinkedIn ponudio samo manji dio dionica, čak 52 miliona dionica Yandexa u utorak je promijenilo vlasnika (oko 16 odsto) te generisalo saobraćaj od 1,3 milijarde dolara. 
Dvoumljenja, dakle, nema: internet je na berzama opet u modi, a ulagače posebno zanimaju društvene mreže.

Zynga (kreator fleš igara kao što su Farmville, Mafia Wars i poker na Facebooku) je već objavila da za nekoliko dana takođe kreće sa ponudom. Na berzi bi se uskoro mogao naći i Twitter, ali se najviše iščekuje izlazak dionica Facebooka. Tada bi mogao da nastupi pravi stampedo investitora. Neki analitičari u SAD-u procjenjuju da bi Facebook mogao da postigne i 10 puta veću vrijednost od LinkedIna - skoro 100 milijardi dolara!

"Facebook i Twitter su platforme koje pokazuju da ćemo sve manje fizički raditi, a sve se više družiti. One vrijede tako mnogo baš zbog sve veće dokolice u životu. Za sada nemaju jaku konkurenciju i to je prilika života za investitore da učestvuju u tako nečem", kaže makroekonomista Ante Babić za Večernji.

"U "dot com balončiću" bilo je mnogo toga nepoznatog", kaže on.

"Niste imali 100, već 1.000 kompanija, pa se za svašta procjenjivalo da će donijeti dobit. Sada nije tako, društvene mreže su se profilisale i ima tek nekoliko jakih projekata koji su već razvijeni do određene mjere i koji imaju milione aktivnih korisnika", dodaje Babić. Prema njegovim riječima, kada bi Google ili Microsoft ponudili slične stvari, da postoji stotinjak Facebooka i da neki počnu da propadaju, onda bi se znalo da je riječ o obećanjima bez pokrića.

"Sumnjam da će neko sada doći sa Facebookom 2 i pokupiti Zukerbergu četvrtinu korisnika", ocjenjuje Babić.

Bonus video: