Preci dinosaurusa bili nalik krokodilima

Dinosaurusi su evoluirali u životinje nalik današnjim pticama, ali su naučnici otkrili fosile roda "teleokrators", izumrlog prije nego što se pojavio dinosaurus, koji je zadržao karakteristike krokodila i nije potvrdio standardnu koncepciju ranog oblika dinosaurusa
108 pregleda 1 komentar(a)
dinosaurus Tanzanija, Foto: Twitter.com
dinosaurus Tanzanija, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 14.04.2017. 06:17h

Fosili otkriveni u Tanzaniji 1930-ih godina pomogli su u identifikovanju "karike koja je nedostajala" u evoluciji dinosaurusa, a koja otkriva da su njihovi preci imali dugačak vrat, hodali na četiri noge i izgledali kao krokodili.

Fosile stare 245 miliona godina, koji su prebačeni u britanski Prirodnjački muzej, izučavao je paleontolog Alen Čerig (Alan Charig) tokom 1950-ih godina.

Ti fosili su međutim bili nepotpuni, a novi primjerci pronađeni 2015. u Tanzaniji doprinijeli su formiranju skeleta vrste "teleocrator rhadinus".

"Otkriće navodi na preispitivanje rane evolucije dinosaurusa", piše naučni časopis "Nejčr" (Nature) u kojem je objavljeno istraživanje.

Jedan od autora teksta i naučnik Sterling Nezbit (Nesbitt) naveo je da je otkriće tako značajne nove vrste "iskustvo koje se dešava jednom u životu".

Međunarodni istraživački projekat fokusiran je na evoluciju velike grupe reptila nazvane "archosaurs" podijeljenu na dvije grane - krokodile i ptice.

Dinosaurusi su evoluirali u životinje nalik današnjim pticama, ali su naučnici otkrili fosile roda "teleokrators", izumrlog prije nego što se pojavio dinosaurus, koji je zadržao karakteristike krokodila i nije potvrdio standardnu koncepciju ranog oblika dinosaurusa.

U članku je navedeno da "rani rođaci dinosaurusa" iznenađujuće nisu bili nalik dinosaurusima.

"Naše otkriće pokazuje vrijednost održavanja i ponovne procjene istorijskih kolekcija: do mnogih novih otkrića, kao što je ovo, moguće je doći posmatranjem kolekcija muzeja novim pogledom", rekao je Pol Baret iz britanskog Prirodnjačkog muzeja.

Bonus video: