Prelević: Vlada nipodaštava žrtve i njihove porodice

Vlada je tražila od Evropskog suda za ljudska prava produženje roka za odgovor na predstavku porodica izbjeglica deportovanih iz Crne Gore u Bosnu 1992. godine
192 pregleda 2 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2018. 19:23h

Crnogorska Vlada tražila je od Evropskog suda za ljudska prava da im produži rok kako bi se izjasnili na tužbu koju su sudu u Strazburu podnijele porodice stradalih izbjeglica, koje su deportovane iz Crne Gore u Bosnu 1992. godine.

Direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević koja zastupa majke, supruge i kćerke stradalih izbjeglica pred sudom u Strazburu saopštila je da, iako se prvobitno odgovor države očekivao do kraja maja, da su obaviješteni da je rok na zahtjev Vlade produžen do 2. jula.

To su iz Vlade pravdali time da dokumentaciju moraju da prikupljaju iz različitih izvora i da se radi o složenom slučaju.

“Poslije 26 godina od zločina, dalje produžavanje rokova podnositeljke predstavke smatraju nastavkom nipodaštavanja zločina i njegovih žrtava”, navela je Prelević.

Ona je pojasnila da je sud u Strazburu ispitao osnovanost predstavke i da se sada očekuje odgovor države.

“Podnositeljke su podnijele predstavku protiv Crne Gore 2013. godine zbog povrede proceduralnog aspekta prava na život i zabrane torture njihovih sinova, braće i supružnika”, podsjetila je ona.

Predstavkom se tvrdi da je država odgovorna jer nije djelotvorno istražila i utvrdila odgovornost za zločin protiv izbjeglica iz maja 1992. godine.

“Ukazano je da su nadležni državni tužioci i sudije propustima u istrazi i greškama u primjeni prava učinili da niko ne bude kažnjen i da je tako Crna Gora prekršila međunarodne standarde humanitarnog prava i ljudskih prava”, navela je direktorka HRA.

Dodala je i da su državni službenici Crne Gore izbjeglice namjerno izručili vojsci bosanskih Srba (pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića), koja je za izbjeglice Muslimane bila neprijateljska vojska, pa su morali znati da su ih time smrtno ugrozili.

“Naglašeno je da su se sudovi pridružili klimi zataškavanja zločina tako što nisu popravili greške u kvalifikaciji tužioca i tako što su oslobodili sve optužene na osnovu izmišljenog pravnog standarda - optuženima je navodno nedostajalo potrebno svojstvo pripadnika strane u oružanom sukobu da bi mogli da odgovaraju za ratni zločin”, podsjetila je ona.

Bonus video: