Prijavite samoubilačko ponašanje vašeg Facebook prijatelja

Portparol Facebooka izjavio je da će Facebook voditi računa o privatnosti kao i da neće otkrivati imena korisnika koji su prijavili "suicidalne sadržaje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 00:03h

Facebook je dodao novu funkciju na svoj chat koja omogućava ljudima da povjerljivo razgovaraju preko chata sa savjetnikom, ako su ih njihovi prijatelji prijavili da imaju sklonost prema samoubistvu

Prijatelji će tako moći prijaviti sadržaje na Facebooku birajući "suicidal content" (samoubilački sadržaj) iz opcije "harmful behavior" (štetno ponašanje), piše AP.

Nakon toga, Facebook će toj osobi poslati e- mail koji će je pokušati nagovoriti da nazove telefon Nacionalnog centra za prevenciju suicida ili će, po novome, uključiti i link sa pozivom na chat sa savjetnikom online.

John Draper, direktor projekta Lifeline, organizacije za prevenciju suicida koji za Facebook radi još od 2006. godine, rekao je da mjesečno prime oko 70. 000 poziva, ali da ima još ljudi u krizi koji se jednostavno ne osjećaju prijatno dok telefoniraju. Zbog toga će im ovaj novi servis pomoći na način na koji to sami žele.

Portparol Facebooka izjavio je za Reuters da će Facebook voditi računa o privatnosti kao i da neće otkrivati imena korisnika koji su prijavili "suicidalne sadržaje". Trenutno će ovaj oblik pomoći biti dostupan samo korisnicima na području Sjedinjenih Država i Kanade.

Bonus video: