Privredni sud: KAP i država da Terzićima iz sela Srpska nadoknade štetu

Sudija Privrednog suda Nataša Bošković odlučila je da do pravosnažnosti međupresude zastane sa raspravljanjem o iznosu obeštećenja, a Terzići po osnovu nalaza vještaka traže isplatu naknade u iznosu od 703.052 eura
128 pregleda 3 komentar(a)
Crveni mulj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Crveni mulj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2018. 19:49h

Privredni sud u ponovljenom postupku, poslije ukidnog rješenja Apelacionog suda, donio je juče novu međupresudu i dodatno je obrazložio prethodno donijetu da su prvotuženi Kombinat aluminijuma u stečaju i drugotužena država odgovorni za nadoknadu štete porodici Đorđija Terzića iz zetskog sela Srpska, zbog štete od zagađenja iz KAP-a.

Sudija Privrednog suda Nataša Bošković odlučila je da do pravosnažnosti međupresude zastane sa raspravljanjem o iznosu obeštećenja, a Terzići po osnovu nalaza vještaka traže isplatu naknade u iznosu od 703.052 eura.

“Kako je dakle nesporno da je tužiocu, u konkretnom slučaju, nanijeta trajna šteta, a kako, kad je u pitanju trajna šteta ne nastupa zastarjelost potraživanja naknade štete (što je usvojeno i u sudskoj praksi i u pravnoj teoriji), to je sud odbio prigovore zastarjelosti kao neosnovane, te kako je utvrđeno da su tužioci odgovorni za nastalu trajnu štetu, to je na osnovu člana 336. Zakona o parničnom postupku donio međupresudu”, navedeno je u odluci sutkinje Bošković.

Prethodno je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu da KAP i država isplate Terzićima za štetu 703.052 eura, i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak. Apelacioni sud je zaključio da su Terzići zakasnili sa tužbom, te da je ona zastarjela u roku od pet godina od kada je nastala šteta.

Advokat Terzića Miloš Damjanović, tokom obnovljenog postupka, kazao je da “šteta nije mogla da zastari jer je za nju tužilac saznao u toku postupka”. Sudski vještak Bogdan Bulatović je utvrdio da je vrijednost imovine Terzića zbog zagađenja smanjena za 703.052 eura. Vlada je u Srpskoj otkupila imanje od 22 porodice u cilju zaštite zdravlja ljudi, a samo Terzićima nije.

Bonus video: