"Problem sa dilerima" podigao tenzije u budvanskom parlamentu

I dok je Radović govorio, Džaković je počeo da mu dobacuje sa mjesta, smatrajući da to nije na dnevnom redu i da je po srijedi politikanstvo
224 pregleda 4 komentar(a)
sjednica, Budva, Foto: Vuk Lajović
sjednica, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.11.2018. 16:03h

Odbornici u SO Budva izglasali su, bez prisustva opozicionih DPS-a i SD-a, rebalans budžeta, kojim će umjesto projektovanih nešto više od 40 miliona, opštinska kasa ove godine biti teška gotovo 45 miliona eura i dali zeleno svjetlo da se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompniji HD Laković.

Usvojen je i set odluka o prodaji opštinske zemlje radi formiranja urbanističkih parcela, koje su zatražile građevinske kompanije i data saglasnost za legalizaciju kondo hotela WOW u centru grada.

Ni današnje višečasovno skupštinsko zasijedanje u Budvi nije moglo da prođe bez verbalnog sukoba, koji se našao na ivicu skandala.

Dok su se na dnevnom redu Skupštine opštine našle odluke o prodaji opštinskih manjih parcela građevinskim kompanijima radi formiranja urbanističkih parcela, Krsto Radović ( Demokratska CG) odgovarajući na prethodne ocjene nezavisnog odbornika Stevana Džakovića da su planski dokumenti nezakoniti, kazao je da oni će podržati njegovu inicijativu da se ukinu detaljni urbanistički planovi „Budva centar“, „Bečići“ i „Petrovac – centar“.

I dok je Radović govorio, Džaković je počeo da mu dobacuje sa mjesta, smatrajući da to nije na dnevnom redu i da je po srijedi politikanstvo.

„ Zašto ste nervozni Džakoviću, ja samo želim da kažem da naša partija, i pored zvaničnog stava da ne želimo da sa vama ulazimo u polemiku, podržavamo vašu inicijativu. Mi ne komuniciramo sa Džakovićem, ali zbog cjelokupne javnosti Budve riješili smo da prekršimo odluku i izašli smo u susret da potpišemo incijativu “, kazao je Radović obraćajući se odbornicima da „smire i vežu“ Džakovića koji mu je dobacivao.

Nakon toga je Džaković izašao za govornicu i kazao predsjedniku lokalnog parlamenta Đorđiju Vujoviću da nije smio da dozvoli Radoviću da govori, uz opasku „da pojedini imaju problema sa dilerima“.

To je izazvalo pravu buru , pa je Đorđe Zenović (Demokratska CG) pozvao Džakovića da se izvini Skupštini opštine, zbog izgovorenih riječi.

„Ako imate neke dokaze iznesite ih konačno, jer očigledno nama je potrebno da angažujemo tumača da se objasni Džakovićev način opštenja, kako sa javnošću, tako i sa odbornicima. Očigledno je da je u pitanju napad nervoze. Da li je to zbog krivične prijave za divlju gradnju na ostrvu Sveti Nikola , ili je u pitanju njegova kuća kao prvi divlji objekat na teritoriji Budva“, upitao je Zenović.

Šef parlamenta Vujović je odmah izrekao javnu opomenu, optuživši Džakovića da ne vodi računa o etičkom kodeksu.

„Ne znam koga ste napali, da li ste mislili da sam ja diler, mislim da ni sebi niste jasni. Imate veliki lični problem“, kazao je Vujović.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da je više puta ukazivao na način komunaiciranja u ovom domu, te da je ovo kulminacija.

„Ovo je ispod svakoga nivoa, Ovakva razmjena „argumenata“ i nekih optužbi koje proizilaze iz lične frustracije i sopstvene nemoći je zaista sramno. Ovo čemu sada prisustvujemo je poražavajuće“, kazao je Krapović i pozvao da se više ne govori u oblandama već da se iiznesu jasne činjenice.

Potom se javio ponovo Krsto Radović koji je zapitao Džakovića zašto je nervozan, od kada se on javio za govornicom.

„ Dobacujete , vičete i iznosite uvrede. Međutim, sada su maske pale i ova vaša nervoza je dokaz da se sve vrijeme bavite politikanstvom i demagogijom. Samo sam izašao da kažem da podržavam vašu inicijativu. Spočitavate da imamo šefove. Džaković je nametnut time što ga je lično na listu DF –a instalirao Nebojša Medojević. Molim ga da nam objasni šta je mislio kada je spominjao dilere“, kazao je Radović.

I ostali odbornici ocijenili su da takva komunikacija između odbornika.

Džaković je na kraju rasprave kazao da se nada da su se građani lijepo zabavili slušajući prenos sjednice.

„Ova zabava je inscenirana da se ne bi vidjelo šta se ovdje legalizuje i koje se činjenice kriju“, kazao je Džaković, ali se nije javno izvinio.

Prodaju parcelu HDL-u, koji bi da gradi supermarket na crkvenoj zemlji

Odbornički saziv većinom glasova dao je zeleno svjetlo da se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompniji HD Laković, koja planira da na parceli u vlasništvu Mitropolije crnogorske primorske gradi veliki poslovno trghovački kompleks.

Za donošenje odluke glasalo je deset odbornika iz redova DF, Crnogorske, SNP, i nezavisni odbornik Stevan Džaković, dok su protiv bili odbornici Demokrata , nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić.

Mijomir Pejović ( Demokratska CG) naglaiso je da HDL nije dobrodošao u ovu opštinu, zbog svojih veza sa DPS-om

„ Nećemo podržati ovu odluku iz političkoih razloga, jer HDL smatramo političkim sudionikom, pošto na svim izborima sve svoje kapacitete tokom izborima stavljaju u funkciju DPS. Ne želimo da imaju svoj punkt u Budvi. Još prije godinu smo podnijeli krivičnu prijavu protiv HDL zbog malverzacija sa Investiciono razvojim fondom i to je u istoriji najbrže odbačena prijava“, istakao je Pejović.

Navodeći da ni za jednu odluku nije išla sa političkog stanovišta, Božena Jelušić ( URA) se zapitala da je onda čudi da je Mitropolija saradnik takvoj firmi, koja , kako se sada govori, saradnik DPS.

„ Ako Mitropolija izdaje zemlju u zakup, zašto i mi je ne izdamo po istom principu“, kazala je Jelušić.

Đorđe Zenović ( Demokratska CG) kazao je da je nejasno kako je HDL ko je vlasnik nekih 69 kvadrata na suprotonom kraju od opštinske zemlje , traži preko zakupa crkvene zemlje da formira parcelu.Njegovo je mišljenje da se zemlja ne prodaje nego kao i što je crkva dala u zakup i Opština to učini , a zauzvrat traži parking mjesta.

Legalizacija WOW kondo hotela

Skupština je većinom glasova usvojila odluku o davanju saglanosti na legalizaciju višespratnog kondo hotela WOW u centru grada. Protiv su glasali odbornica URA Božena Jelušić i nezavisni odbornik Stevan Džaković, dok su uzdržani bili odbornici Crbnogorske.

Predsjednik Skupštine opštine Đorđije Vujović da je riječ da o gradnji koju je podsticao DPS za vrijeme dok je upravljao gradom, ali nikada nije htio odluku o rješavanju imovinskih odnosa stavljao na dnevni red.

„Zgrada je sada završena, Zakon o legalizaciji je stupio na snagu, insvestitori su podnijeli zahtjev za legalizaciju. Oni će platiti komunalije u periodu koji zakon reguliše, ali neće platiti saglansost na korišćenje koaficiojenata na opštinskoj zemlji. Investitor se uknjižio i dobio upotrebnu dozvolu. Mi kao Opština smo dovedeni pred svršen čin. Da li da smognemo hrabrosti i stavimo tačku na ovo što je DPS uradio i uzmemno sredstava predviđena zakonom, ili ako ne, uzećemo mrvice. Nije laka odluka , ali mi ovaj slučaj nijesmo pravili i nijesmo sudjelovali, ali moramo da stavimo tačku“ kazao je Vujović navodeći da će Demokratski front glasati.

Goran Pejović SNP podsjetio je da je on bio jedna od pte predstavnika odborničkih klubova koji su prije godinu podnijeli incijativu da se odluka nađe na skupštinskom zasijedanju, a da se od novca izgradi javna garaža na susjednoj parceli i zapitao zbog čega se tada odluka nije uvrstila u skupštinsko zasijedanje.

Na to se nadovezala Božena Jelušić ( URA) koja je navela da je ona bila ta odbornica koja je prije godinu jasno kazala da za tu odluku neće glasati i to obrazložila i staromještanskoj porodici na čijoj je zemlji izgrađen kondo hotel.

„Smatrala sam da tu odluku treba da glasa DPS za čije vrijeme je podsticana gradnja.Upitanju legalizacija protivzakonitosti prvog reda, i za to neću glasati jer je URA podnijela Specijalnom tužiocu krivičnu prijavu protiv obrađivača DUP „ Budva centar“ Miodragu Raleviću“, kazala je Jelušić.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković smatra da je u pitanju organizovani kriminal , optuživši aktulenu vlast da je gora od one DPS-a, i ako usvoje odluku biće šteta načinjena Opštini od dva i po miliona eura.Najavio da će podnijeti krivične prijave i tražiti odgovornost . Smatra da je u parničnom postpuku treba da traži 35 odsto vlaninštvo u zgradi.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da je kondo hotel nelegalan, te da je Ministarstvo održivog razvoja je dalo prepporuku i kazalo da je potrebno da Opština usvoji odluku.

„Ministarstvo javne uprave se interesovalo zašto odluka nije na dnevnom redu. Krivična prijava zbog nelegalne gradnje je podnijeta i podnijeta još 2016. Ovo je slična priča, kao i mnoge druge, o problemima i konfliktima koje je proizvela jako nedgovorna bivša vlast, koja je pripala ovoj garnituri da razriješi“, ustvrdio je Krapović.

Usvojen set odluka o prodaji opštinskih parcela

Skupština je većinom glasova usvojila o set odluka o prodaji opštinske zemlje radi formiranja urbanističkih parcela, koje su zatražile građevinske kompanije. Dato je zeleno svjetlo za prodaju 600 kvadrata opštinske zemlje za 202 hiljade eura u Dubovici podgoričkoj firmi „Projekt invest“ za formiranje urbanističke parcele. Aminovana je i prodaja 377 kvadrata opštinske zemlje za 98 hiljada eura na brdu Spas u naselju Komoševina, budvanskoj kompaniji „Tron company“. Odobreno je i da budvanska firma „ Priap LTD“ kupi 230 kvadrata opštinske zemlje za 66 hiljada eura u Bečićima, kao i da kompanija „Atena Bohor“ kupi u Lapčićima iznad Budve, gdje je izgradila apartmanski kompleks, neophodnih 1.104 kvadrata opštinske zemlje za oko 40 hiljada eura.

Budžet povećan na 45 miliona

Odbornički saziv izglasao je rebalans budžeta, kojim će umjesto projektovanih nešto više od 40 miliona, opštinska kasa ove godine biti teška gotovo 45 miliona eura.

Obrazlažući rebalans, sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) kazao je da je plaćanje od tri miliona eura prema njemačkoj firmi WTE za projekat otpadnih voda, bio ključni razlog za rebalans budžeta,

Odžić je kazao da svaki potrošen cent „otišao“ na provjeru kod Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije i eksterne revizije, koji su svi dali pozitivan nalaz.

„Sadašnja uprava se razlikuje od prethodne, po tome što se sadašnji predsjednik Opštine ne miješa u rad sekretara. Nijesam imao ni naredbu, ni sugestiju od Krapovića , niti se miješao u moj rad, iako po Statutu ima pravo da donese odluku mimo sekretara “, kazao je Odžić

Najveći pozivitni rebalans u protekloj deceniji, bili su razlog da odbornici DF, Demokrata i SNP pohvale rad Odžića i načelnika za naplatu komunalije Ninoslava Kaluđerovića , koji su obezbijedili da se budžet realizuje i ostvari veća naplata.

Kazali su da je pohvalno to da se sada ne priča o blokadama računa, neprimanju plata, nelikvidnosti, što je bilo obilježje ranije vlasti.

Navodeći da je izuzetno zadovoljan postignutim rezultatima , grdonačelnik Dragan Krapović naglasio je da gradska uprava tokom 2017. i 2018, prije svega bila odgovorna u procedurama trošenja javnih sredstava i da to potvrđuju saglasnosti svih nadležnih državnih institucija.

„U segmentu stabilizacije javnih finanisja, je postignut veliki iskorak, za protekle dvije godine vratili smo 20 miliona eura obaveza koje smo zatekli od prethodne vlasti, a nijesmo napravili ni centa duga“, naglasio je Krapović i dodao da je stabilizacija finansija omogućila da investicioni projekti realizuju.

Krapović je poručio da DPS više ne postoji u Budvi.

Potpredsjednik Opštine Mihailo Đurović (SDP) takođe je pohvalio realizaciju budžeta i postignute rezultate.

Opozicija napustila sjedicu jer nijesu dobili javno izvinjenje

Odbornici opozcionih DPS – i SD-a napustili su zasijedanje lokalnog parlamenta, prije nego što je usvojen dnevni red, nezadovooljni jer nijesu dobili javno izvinjenje, zbog postupka na prethodnoj sjednici SO , kada su , kako tvrde, vrijeđana djeca članova tih partija od strane opštinskog funkcionera.

Riječ je o polemici koji su na ptošloj sjednici vodili odbornici DPS Snežana Kuč i Gojko Ljubanović sa načelnikom Službe za naplatu komunalija Ninoslavom Kaluđerovićem, kada je došlo do verbalnog sukoba, zbog čega je tada došlo do prekida sjednice.

Nezadovolni odgovorom šef parlamenta Đorđije Vujović da je Poslovnikom doozvoljeno prisustvo opštinskih sekretara i načelnika, te što im se nije eksplicitno izvinio, odbornici opozcionih DPS i SD su napustili skupštinsku salu.

Predlog Ivanovićeve da se odredi pauza i da se predsjednici oborničkih klubova sastanu i razgovaraju sa odbornicima opozicije usvojen je, ali se na sastanak nijesu došli predstavnici DPS i SD, nakon čega je sjednica nastavljena.

Vujović: Vrhovni sud potvrdio legitiman rad parlamenta

Predsjednik Skupštine opštine Đorđe Vujović kazao je da je Vrhovni sud presudio i odbio sve tužbe koje je predsjednik odborničkog kluba DPS –a Marko Vuković podnio protiv rada parlamenta.

„ To je konačna odluka i iscrpili ste sve pravne mogućnosti. Presudom Vrhovnog suda je potvrđeno da je ova Skupština radila legitimno“, kazao je Vujović.

Na toj reagovao Vuković i naveo da su njegove tužbe odbijene samo iz razloga što je sud utvrdio da on ne može da ih podnese kao pojedinac.

Kazao je da će nastaviti pravnu borbu i da će polemisati javno , tek kada bude dobio presudu.

Bonus video: