Procvjetala Atakama

Tokom gotovo nevjerovatnih padavina u danima kada južna Zemljina hemisfera uživa u proljeću i Atakama je dobila vodu
96 pregleda 1 komentar(a)
Atakama, Foto: Www.guardian.co.uk
Atakama, Foto: Www.guardian.co.uk
Ažurirano: 13.03.2016. 11:41h

Pustinja Atakama u Čileu je površina bez imalo vode, sačinjena od slanog zemljišta, pijeska i okamenjene lave. Međutim, sve to prestaje da bude važno u pravim uslovima...

Atakama se smatra potpuno neplodnim tlom zbog specifičnosti ovog terena i zato što je s obje strane zaštićena andskim i priobalnim planinama. Ona se jednim svojim dijelom prostire preko Antofagaste, regiona u kojem je izmjereno prosječno tri milimetra padavina godišnje, a u istoriji je zabilježeno da kiša ovdje nije padala i po četrdeset godina.

Ipak, nije potpuna istina da ova pustinja, koja je čak pedeset puta suvlja od kalifornijske Doline smrti, neplodna. Najbolji dokaz za to je ovogodišnji cvat, koji je rezultat neuboičajenog spleta okolnosti.

Naime, tokom gotovo nevjerovatnih padavina u danima kada stanovnici južne Zemljine hemisfere uživaju u proljeću i Atakama je dobila tečnost. Zahvaljući tome, cvjetovi koji su „bili u hibernaciji“ ispod površine pustinje iznenada su se pojavili i obojili ovu pustinju predivnim bojama.

Za ovaj fenomen zaslužni su isti vremenski šabloni koji pokreću uragan Patricija, jedan od najjačih tropskih ciklona.

„Intenzitet ovogodišnjeg cvjetanja je bez presedana“, istakao je Danijel Dijaz, direktor čileanske Nacionalne turističke organizacije. „Nikada u istoriji nije zabilježeno da se to dogodi dvaput u istoj godini. Iznenađeni smo“.

Dijaz vjeruje da je ova neobična pojava povezana sa klimatskim promjenama, ali je lokalno stanovništvo srećno zbog velikog priliva turista u Atakamu - očekuje se da će ovaj prizor privući oko dvadeset hiljada ljubitelja prirode.

Bonus video: