Prodaja iPhonea u junu porasla čak 50 odsto

I pored odličnih rezultata u prodaji iPhone telefona, zabrinjava pad u prodaji iPad tableta, kao i smanjenje ukupne prodaje u Kini
3 komentar(a)
Apple Store, Foto: Wikimedia
Apple Store, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 25.07.2013. 19:33h

Prodaja iPhone mobilnih telefona porasla je za pet miliona u junu ove godine u odnosu na jun prošle godine a ukupno je prodato 31,2 miliona uređaja kompanije Apple u posljednja tri meseca, pokazuju najnoviji podaci.

Apple je tako premašio analize stručnjaka, koji su prognozirali da će prodaja biti na prošlogodišnjem nivou ili za koji procenat iznad toga. Međutim, i pored odličnih rezultata u prodaji iPhone telefona, zabrinjava pad u prodaji iPad tableta, kao i smanjenje ukupne prodaje u Kini.

Prodaja iPhonea je u junu skočila za 51 odsto u odnosu na prošlu godinu u SAD i za čak 66 odsto u Japanu, prenose američki mediji.

Generalni direktor Applea Tim Kuk rekao je da je kompanija posebno ponosna na rezultatu postignute u junu.

Prema podacima Apple, od aprila do juna ove godine prodato je 14,6 miliona tableta koje oni prave.

Prošle godine u ista tri mjeseca prodato je 17 miliona tableta. Tokom ovog tromesečja Apple je ostvario profit od 6,9 milijardi dolara, u odnosu na 8,8 milijardi dolara lani.

Zabrinjavajuća je vijest o padu ukupne prodaje u Kini za 14 odsto, ali generalni direktor Kuk nije zabrinut, najavljujući nove proizvode za 2014. godinu.

Iako nije detaljno govorio o čemu se radi, mediji pominju iWatch, sat sa telefonom, kao i nove iPhone uređaje koji bi bili namenjeni kupcima sa plićim džepom.

Bonus video: