Prodaju Marovićevu đedovinu i automobile, blokirali mu sve račune

Javni izvršitelj prihvatio predlog Opštine Budva da namiri milion eura potraživanja od šefa organizovane kriminalne grupe

Košljun, Svetozar Marović
Košljun, Svetozar Marović (Foto: Savo Prelević)

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić prihvatila je predlog Opštine Budva i donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura, koliko po presudi podgoričkog Višeg suda, duguje nekadašnji visoki funkcioner DPS-a i osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović.

Opština će zbog toga prodati Marovićevu đedovinu i vikendice u Krimovici i na Jazu, a blokirani su mu i svi bankovni računi u Crnoj Gori.

Krajnji rok bio je 10. oktobar da Marović uplati novčanu kaznu u kasu Opštine Budva, pa kako to nije učinio, lokalna uprava je krenula u iscrpljujuću pravnu bitku kako bi naplatila milionski dug.

“Određuje se izvršenje zabranom na novčanim sredstvima dužnika na računima kod poslovnih banaka. Nalaže se bankama da bez odlaganja izvrše blokadu svih računa dužnika i sa njih prenesu sredstva na račun Opštine Budva. Ako na računima nema dovoljno sredstava da se potraživanje Opštine Budva namiri, banke će zadržati blokadu računa sve do konačne naplate”, navodi se u rješenju izvršitelja.

Tim rješenjem izuzeta su primanja po osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete nastale usljed oštećenja zdravlja ili umanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, primanja po osnovu socijalne pomoći, privremene nezaposlenosti...

Ipak, sa blokiranog računa polovina zarade ili penzije Svetozara Marovića, biće skidana sa računa.

Navodi se da će biti popisana i sva pokretna imovina nekadašnjeg državnika, čijom prodajom će se moći nadoknaditi dugovanje.

“Određuje se izvršenje i na pokretnim stvarima izvršnog dužnika radi namirenja potraživanja, koje će se sprovesti popisom, procjenom i prodajom popisanih pokretnih stvari. Zabranjuje se dužniku da raspolaže popisanim pokretnim stvarima pod prijetnjom krivičnopravne odgovornosti”, stoji u rješenju.

Marović je dugo godina vozio “porše kajen”.

Porše Kajen
Porše Kajen

Rješenjem je naložena i blokada imovine Marovića na Jazu i Krimovici, koja će potom biti prodata.

“Radi naplate novčanog potraživanja određuje se izvršenje na dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume”.

Piše da je polovina toga u vlasništvu Marovića.

Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume koje su četvrtina u vlasništvu Marovića u Krimovici.

Na prodaju će i dio njegove zemlje na lokalitetu Dubraljevina, gdje sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

“Izvršenje će se sprovesti upisom u katastar nepokretnosti, utvrđivanjem vrijednosti, prodajom nepokretnosti i namirivanjem Opštine Budva iz iznosa dobijenog prodajom”, navodi se u rješenju.

Marović, za kojim je raspisana potjernica zbog izbjegavanja odsluženje zatvorske kazne, kao zalog da će izmiriti dugovanje svojevremeno je založio i zemlju u Mrčevom polju od deset hiljada kvadrata, koja je uknjižena na njegovog sina Miloša.

Na kompletnu imovinu još prije godinu upisana je hipoteka države Crne Gore.

Upisivanjem hipoteke od strane države, došlo je do pravne zavrzlame, jer Opština nije mogla aktivirati svoje...

Do još veće pometnje u aktiviranju garancija, došlo je kada je Specijalno tužilaštvo blokiralo zemlju Miloša Marovića, zbog sumnje da ju je kupio od novca stečenog kriminalom.

Iz Višeg suda ranije su kazali da nijesu nadležni za aktiviranje hipoteke i naplate novčane kazne, kao ni za izvršenje odluke o imovinsko-pravnom zahtjevu.

Imovina stečena kriminalom?

U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovina porodice Marović.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo u julu prošle godine zatražilo je, a Viši aud i potvrdio - da se blokira dio penthausa i mansarda od 193 kvadrata, koja je je upisana na ime Miloša Marovića.

Riječ je o stanu koga čini mansarda i komforni prostor od 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata, u kojem su živjeli Svetozar i njegova supruga Đorđina.

Privremena mjera je upisana i na 10.000 kvadrata u Mrčevom polju, u vlasništvu mlađeg Marovića.

Viši sud je donio privremenu mjeru, koja je upisana na imovinu Miloševe supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića, čime je blokirano nekoliko stanova i poslovnih prostora u Budvi i Tivtu koji su uknjiženi na brata i sestru.

Tužioci traže oduzimanje i luksuzne vile u budvanskom naselju Babin do, koju je Svetozarova supruga Đorđina prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću, smatrajući da je i ona izgrađena novcem koji su njen suprug i sin stekli kriminalnom.

Svetozar i njegov sin Miloš tvrde da su od 2001. do 2016. zaradili gotovo 1,8 miliona eura i da su imali dovoljno novca da grade vilu, kupe stanove i zemlju, za koje Specijalno tužilaštvo tvrdi da su stečeni kriminalom.

To piše u nalazu vještaka finansijske struke, koje je angažovala porodica Marović.

Svetozar i Miloš već više od godinu i po u Beogradu. Stariji Marović navodno je na psihijatrijskom liječenju.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, kojima je pristao da robija četiri godine i tri mjeseca i uplati u humanitarne svrhe sto hiljada eura, a Opštini Budva vrati 1,1 milion eura.

Miloš je, takođe, priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu izmirio.

U međuvremenu, Miloš je dobio srpsko državljanstvo, pa je u Srbiji tražio odsluženje kazne.

Kome ide novac od stana

Marovićev stan od 90 kvadrata kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”, deblokiran je nakon što je zvanično iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine izbirasana privremena mjera koju je Viši sud donio na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Dokazao je da tu nekretninu nije stekao kriiminalom.

Marović će sada moći da relizuje kuprodajni ugovor, koji je još u julu prošle godine zaključio sa Budvankom D.O. kojoj je stan prodao za 180.000 eura.

Biće interesatno da se vidi da li će ovaj novac biti isplaćen preko banke i da li će na taj način Opština namiriti dio potraživanja...