Prodato 61,2 miliona iPhonea, 40 odsto više nego lani

Apple je u proteklom tromjesečju prvi put zabilježio veću prodaju iPhone-a u Kini, nego u Sjedinjenim Američkim Držaama (SAD)
0 komentar(a)
iPhone 6, Foto: Telenor
iPhone 6, Foto: Telenor
Ažurirano: 29.04.2015. 07:19h

Kompanija Apple prodala je 61,2 miliona komada telefona iPhone u drugom tromjesečju svoje tekuće poslovne godine, što je 40 odsto više nego u istom kvartalu prethodne.

Prodaja tableta iPad smanjena je 23 odsto, na 12,6 miliona komada.

Apple je u proteklom tromjesečju prvi put zabilježio veću prodaju iPhone-a u Kini, nego u Sjedinjenim Američkim Držaama (SAD), prenosi Capital.ba.

Kompanija, međutim, nije objavila bilo kakav numerički podatak u vezi prodaje pametnih satova Apple Watch, ali je saopštila da je aktuelno tromjesečje počelo na interesantan način.

Profit i prihod Applea premašili su očekivanja, zahvaljujući skoku prodaje telefona iPhone-a, prije svega u Kini.

Neto profit dostigao je 13,57 milijardi USD, 2,33 USD po akciji, dok je godinu dana ranije bio 10,22 milijarde USD odnosno 1,66 USD.

Analitičari su predviđali profit po akciji od 2,16 USD.

Prihod je dostigao 58,01 milijardi USD u drugom tromjesečju završenom 28. marta, dok je godinu ranije bio 45,65 milijarde USD, a analitičari su predviđali da će biti 56 milijardi USD.

Prihod ostvaren u Kini skočio je 71 odsto, na 16,8 milijardi USD, zahvaljujući intenzivnoj prodaji telefona iPhone-a, tako da je ta zemlja postala drugo tržište Apple-a, iza SAD-a.

Zbog povećane prodaje u Kini, Apple je u proteklom tromjesečju zabilježio veću prodaju na svjetskom tržištu pametnih telefona, nego njegov najveći konkurent Samsung.

Apple je, takođe, povećao dividendu i program otkupa akcija za 50 milijardi USD.

Bonus video: